Magyarországon indult el Közép-Európa legnagyobb rovarfehérje-gyártó üzeme
2024 decemberében kezdte meg működését Magyarország első ipari léptékű rovarfehérje-üzeme Üllőn, ahol 12 napos ciklusokban mintegy 2 milliárd fekete katonalégy lárvát nevelnek és dolgoznak fel. A rovarfehérjék ipari hasznosítása egyre nagyobb érdeklődésre tart számot, különösen a takarmányiparban, amely fenntartható és hipoallergén alternatívát keres a hagyományos fehérjeforrások mellett – írja az Agrárszektor.
Fenntartható fehérjetermelés új alapokon
Az Agroloop Hungary Kft. által üzemeltetett létesítményben a tenyésztési folyamat 12 napot vesz igénybe. A neonétákat – az újszülött lárvákat – először kis ládákban nevelik hat napig, majd nagyobb ládákba helyezik át, ahol további takarmányt kapnak. A teljes növekedési ciklus végén a lárvákat átszitálják, megszárítják és kipréselik, így nyerve ki belőlük a fehérjét és az olajat.
Hogyan készül a rovarfehérje?
A feldolgozás során két fő termék keletkezik:
- Fehérjepor: A lárvákból kivont fehérjepelyhet megdarálják, így készül el a rovarfehérje-alapú takarmány.
- Takarmányzsír: A rovarok testében lévő olajat megszűrik, amely kiváló energiaforrásként szolgál az állati takarmányokban.
Emellett a feldolgozás során keletkező rovarlárva-ürülék és komposzt kiváló talajjavítóként funkcionál. A magas mikrobakészlete miatt képes helyreállítani a kimerült talajokat, és még sivatagi környezetben is elősegítheti a növénytermesztést.
Óriási növekedési potenciál a rovarfehérje-piacon
Jelenleg a világon még viszonylag alacsony a rovarfehérje-alapú termékek elterjedtsége, de a kereslet dinamikusan nő. Míg 2022-ben csupán 10 ezer tonna rovarfehérje készült világszerte, iparági előrejelzések szerint 2030-ra ez a mennyiség akár tíz- vagy húszszorosára is növekedhet.
Felhasználás a takarmányiparban és kisállat-eledelben
A rovarfehérje nemcsak a haszonállatok takarmányozásában, hanem a házi kedvencek eledelében is egyre népszerűbbé válik. Az Alapvetés podcast műsorában Percze Rajmond, az Agroloop Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a rovarfehérje hipoallergén tulajdonságokkal rendelkezik, ezért különösen alkalmas lehet az ételallergiás kutyák, macskák és egzotikus háziállatok számára is.
Az üllői üzem nemcsak a fenntartható takarmánygyártás területén jelent előrelépést, hanem hozzájárul a környezetbarát gazdálkodáshoz is, alternatívát kínálva a hagyományos fehérjeforrásokkal szemben. A következő években várhatóan egyre nagyobb szerepet kap a rovarfehérjék felhasználása mind a mezőgazdaságban, mind az élelmiszeriparban.
Kapcsolódó cikkeink
Az Agroloop 13 ezer négyzetméteres automatizált gyára mérföldkőnek számít a rovarfehérje-gyártó iparágban
Az európai fehérjekitettség egyre sürgetőbb problémát jelent az agrárszektorban: a…
Tovább olvasom >Rovaralapú megoldások kutatásában működik együtt az Agroloop és a Széchenyi István Egyetem
A rovaralapú megoldások közös kutatására és fejlesztésére kötött együttműködési szándéknyilatkozatot…
Tovább olvasom >Magyarországon nő az érdeklődés a rovarfehérjék iránt
Magyarországon egyre többen kezdik felismerni a rovarfehérjék potenciálját, bár sokan…
Tovább olvasom >További cikkeink
Suppan Gergely: az árrésstoppal eddig átlagosan 16 százalékkal csökkentek az árak
Az első napok adatai alapján az árrésstop bevezetésével az átlagos…
Tovább olvasom >Dráguló húsvéti csokoládé: idén is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni
A Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, Intődy Gábor megerősítette, hogy 2025-ben…
Tovább olvasom >Áprilistól már a dm-ben is kaphatóak lesznek az AVON termékei
Az AVON az elmúlt több mint 135 év alatt a…
Tovább olvasom >