Magyarországon az EBRD idén is recessziót vár

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 27. 00:03

Még kockázatok terhelik a tágabb értelemben vett kelet-európai térség kilábalási kilátásait – mondta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, aki szerint ezzel együtt van ok „óvatos derűlátásra” az elmúlt időszakhoz képest.

Mindemellett több térségi gazdaság még az idén is várhatóan recesszióban lesz; az EBRD-elnök ezek között említette a balti köztársaságokat és Magyarországot. Az átalakuló gazdaságok finanszírozására alakult londoni bank épp a múlt hét végén adta ki módosított, összességében javított előrejelzését, amely szerint a működési térséget alkotó 30 országban az idén átlagosan 3,3 százalékos gazdasági növekedés várható.
Magyarországon a bank 2010-re még 0,6 százalékos visszaesést valószínűsít a tavalyi évre becsült 6,7 százalékos mínusz után. Ez már javított prognózis: az EBRD az októberi előrejelzésben 0,9 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést jósolt. A pénzintézet jövőre a magyar hazai össztermék 2,0 százalékos bővülésével számol – közli az MTI.


Kapcsolódó cikkeink