Magyarországi eredetű színezett sertéshúst találtak Szlovákiában

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 24. 10:34

Magyarországi eredetű, marhahúsként megjelölt mélyfagyasztott sertéshúst találtak a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (SVaPS) ellenőrei egy pozsonyi viszonteladó raktárhelyiségeiben – erősítette meg Paulína Komárová, az SVaPS szóvivője szerdán az MTI-nek.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a 420 kilogramm mélyfagyasztott hús – amelyet csomagolásán marhabélszínként jelöltek meg – voltaképpen mesterségesen színezett sertéshús. A termék forgalomba nem került, a csalást a viszonteladó egy véletlenszerű ellenőrzés során állapította meg.

“A múlt héten láttam a hírt, hogy Svédországban Magyarországról származó színezett sertéshúst foglaltak le, ezért úgy döntöttem, hogy megvizsgálom a legutóbbi szállítmányt” – mondta el az MTI-nek Anton Suchy, a színezett húst megvásárló Hermes Clasic vállalat tulajdonosa.

Beszámolója szerint a “marhabélszín” kiolvasztása során a hús gyanús állagára lett figyelmes, ezért bevizsgáltatta a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeletnél. A hús protein vizsgálata során kiderült, hogy a VKC HU 574 EK csomagolási megjelölésű szállítmány kizárólag sertéshúst, valamint mesterséges színezőanyagot tartalmaz. A sertéshús “átfestésére” az elemzések szerint nem élelmiszeripari festéket, hanem más szintetikus festékanyagot használtak.

A szállítmányt viszonteladás céljából egy kassai székhelyű cégtől vásárolta a Hermes Clasic vállalat tulajdonosa. Elmondta: a cégre – amelytől a mostani szállítmányt vásárolta – eddig nem volt panasza.

Bár az ügyről már értesült a szlovák rendőrség is, hivatalosan még nem indítottak vizsgálatot. “Együttműködünk az ügy kapcsán a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelettel, eddig azonban nem kaptunk feljelentést” – erősítette meg Alexander Szabó, a kassai kerületi rendőrkapitányság szóvivője az MTI-nek.

Jozef Bíres, a SVaPS igazgatója az eset kapcsán azt nyilatkozta: az ügyről magyar partnerével is egyeztetni fog. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink