Magyarország tudja tartani pozícióit az uniós agrártámogatásokban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 18. 13:05

Az EU 2014-et követő közös agrárpolitikájában (KAP) Magyarország tartani tudja majd pozícióit, és arányaiban ugyanakkora szeletet hasíthat ki a közös forrásokból, mint a jelenlegi költségvetési időszakban – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Hajdúszoboszlón.

A politikus a Hajdú-Bihar Megyei Területi Agrárkamara rendezvényét megelőző sajtótájékoztatón közölte: Magyarország 2013-ban 560 milliárd forinttal fog részesülni a közösségi agrártámogatásból, amelyből 330 milliárd forintot a területalapú támogatások tesznek ki. Ennek a célnak a megtartását tűzték ki célul, így Magyarország a KAP nettó haszonélvezője lesz, hiszen mind a lakosságszámban, mind a mezőgazdaság produktumában meglévő 2 százalékos uniós részesedése mellett az összes támogatás 3-4 százalékát szerzi meg.

Jelezte: a legnehezebbnek a vidékfejlesztési támogatások megszerzése ígérkezik. A 2014-2020-as uniós költségvetési tárgyalások sikere az ország alapvető érdeke, “továbbra is a KAP haszonélvezői közé szeretnénk tartozni” – szögezte le.

Szabó Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Területi Agrárkamara átmeneti időre megbízott elnöke közölte: az információáramlás és a “pályázati papírmunka” megkönnyítésében is szeretnének segítséget nyújtani a gazdáknak.

A kötelező regisztrációt követően a korábbi 400 körüli taglétszámuk már elérte a 24 ezret – jegyezte meg. A kamara megyei szervezetének életében a következő időszak a tisztújítás miatt lesz különösen fontos, ezt követően a kamara szakmai tanácsadó testületként kíván az agráriumot érintő döntésekben részt venni. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink