Magyarország tortái 2023
Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „Spicces Füge Respektus” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy egy hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból – újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények – minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. Továbbra is elvárás volt, hogy a magyar cukrászat tradíciói megjelenjenek a benevezett tortákban.
A győztesnek, Lakatos Pálnak (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) a Spicces Füge Respektus ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt fügefagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg.

Magyarország tortája idén a Spicces Füge Respektus
A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Betyáros málna” lett, míg a harmadik helyen a „Merengő”, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.
A párhuzamosan folyt Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győztese Lawal-Papp Zsófia (Papp Cukrászda, Makó) lett „Kikelet” elnevezésű édességével. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.//
Kapcsolódó cikkeink
MCI Közgyűlés 2025
Nagy érdeklődés mellett tartott közgyűlést február végén a Magyar Cukrász…
Tovább olvasom >18 éves a Magyarország Tortája verseny
Az ipartestület meghirdeti az AM Ágazati Értéktárba is nemzeti értékként…
Tovább olvasom >Marika hazatér
A magyarországi Ír Nagykövetség a Szent Patrik-napot március 17-én a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Északra költözik a nyár: ugrásszerűen nő a skandináv turizmus
A nyári hőség és a klímaváltozás hatására egyre több európai…
Tovább olvasom >Catering a köbön – A nap videója
Szakácsok és pincérek csapata készít és szolgál fel naponta háromszor…
Tovább olvasom >