Magyarország tortái 2019
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, amelyre a szervezők ezúttal is magyaros ízvilágú, természetes alapanyagokat feldolgozó recepteket vártak.
A szakmai zsűri 31 torta közül választotta ki a legjobbat: idén Magyarország Tortája a dunaföldvári Tóth Norbert alkotása, a Boldogasszony csipkéje lett, az ország cukormentes tortájának pedig a szegedi Gyuris László Kicsi Gesztenyéjét választották.
A zsűri kétfordulós értékelés után hirdetett győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választottak ki ötöt, majd ezeket újrakóstolták és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzők élőben készítették el a tortákat, ezeket szakmai szempontok alapján pontozták.
A Boldogasszony csipkéjét roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache – ez idézi a torta tetején a csipkét –, málnalekvár és málnás meringue alkotják, melyek közeit málnalekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-ekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt idén Gyuris László, a szegedi A Cappella cukrászda aranykoszorús cukrászmestere nyerte meg a Kicsi Gesztenye névre keresztelt tortájával. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet, gesztenyét, áfonyát és mogyorót azonban igen.
A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládéívek. A Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz. //
Kapcsolódó cikkeink
Ízek kavalkádja
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Megjelentek Magyarország Tortái a cukrászdákban
Idén is kiválasztották Magyarország Tortáját és Cukormentes Tortáját, amelyek 2024-ben…
Tovább olvasom >Egy különleges alkotás lett Magyarország Tortája (videó)
A modern és hagyományos magyar alapanyagokat ötvöző, különleges süteménnyel ünnepelhetjük…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >