Magyarország már nettó borimportőr

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 20. 12:37

Csak a szőlőrügyek fakadásakor állapítható meg pontosan, hogy a hazai ültetvényeken milyen károkat okozott a 2011/2012-es tél. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára túlzónak tartja a súlyos rügykárosodásokról megjelenő híreket. Önmagában a rügyek részleges elfagyása nem okozhat jelentős kárt, hiszen a metszéssel általában a rügyek 60-70 százalékát eltávolítják. A szőlőhöz értők legfeljebb néhány rüggyel többet hagynak meg, s az esetleges felesleges hajtásokat majd később távolítják el. Egyedül azok számára lehet kellemetlen a februári hidegek kártétele, akik korábban metszettek. Ismeretei szerint egyedül a Kunsági borvidéken okozhatott az ültetvényekben kárt a szokatlanul hideg január, február. Itt a tőke fás részei is károsodhattak, de másutt jellemzőbb a rügykár.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának információi alapján tudható, hogy a tavalyi 2,5 millió hektóliteres szüret után is elegendő bor várja az idei szüretet. Az esetleges hiányt bőven pótolja az egyre több olasz és 2011-től nagyobb mennyiségben érkező spanyol bor. A főtitkár szerint a palackozott import nem okoz jelentős zavart, viszont az egyre bővülő hordós bor már sok. Elhangzott az is, hogy az évenkénti 800 ezer hektóliteres import, már meghaladja az exportot és Magyarország nettó borimportőrnek számít.

A fogyasztói piacon közben drágul a bor, az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a tavalyi árakkal összevetve 10-20 százalékkal magasabb árszinten értékesíthetnek a pincészetek. Nemcsak a borkedvelő közönség, de a KSH a fogyasztó árak változásában is érzékelte a drágulást, a fehérborért átlagosan 16, a vörösért pedig 14 százalékkal kell többet fizetni, mint egy éve.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink