Magyarország lett az európai kóser húsellátás egyik központja
Magyarországi vágóhíd biztosítja az európai kóser húsellátás jelentős részét a világjárvány alatt – közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a kóser élelmiszer-ellátásban világszerte komoly visszaesést okoznak a koronavírus miatti intézkedések. Az európai zsidó közösségek kóser húskészletei csökkenésének egyik fő oka, hogy az életbe lépett utazási korlátozások miatt a kóser vágásra szakosodott sakterek nem tudtak elutazni a vágóhidakra. További problémát okoz a járványügyi előírásoknak megfelelő logisztika kialakítása, így a legtöbb európai üzem átmenetileg bezárásra kényszerült.
Az EMIH közbenjárására a magyar kormány engedélyével az elmúlt hetekben hat sakter, azaz kósersági felügyelő, rabbi és metsző érkezett a Csongrád megyei csengelei vágóhídra az európai kóser húsellátás segítése érdekében. A rabbik a járványügyi előírásokat betartva, negatív teszttel érkeztek az országba. A héten további hat sakter érkezését várják.
A csengelei vágóhídon 2020 végéig a várakozások szerint közel 1 millió baromfit vágnak le kóser módon, ez a teljes európai kóser piac közel 40 százalékát teszi ki – áll az EMIH közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Új trendek a húsiparban: Az IFFA 2025 a fenntartható fehérjeforrásokra fókuszál
A világ vezető húsipari és fehérjeipari szakkiállítása, az IFFA 2025…
Tovább olvasom >Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >