Magyarország kiemelt számú kiállítóval képviselteti magát az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 12. 11:13

A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjához kapcsolódóan Magyarország kiemelt számú kiállítóval van jelen az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron, mintegy ötven kiállító képviseli az anyaországot – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Újvidéken, miután megnyitotta a magyar pavilont.

Fazekas Sándor (k) földművelésügyi miniszter és Juhász Attila (j2) szerbiai mezőgazdasági államtitkár magyarországi kiállítókkal az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Az élelmiszeripari termékektől kezdve egészen a mezőgazdasági gépekig, a magyar élelmiszer-gazdaság szinte valamennyi területe képviselteti magát a szerbiai seregszemlén – tette hozzá a tárcavezető.
Fazekas Sándor kiemelte: az a cél, hogy “a vajdasági magyar, illetve a szerbiai termelők a magyar mezőgazdaság technológiai termelési hátteréhez tudjanak kapcsolódni, hogy azokat a gépeket, megoldásokat át tudják venni, amelyek az Európai Unión belül is bizonyítottak, és amelyeknek köszönhetően a magyar gazdaság is versenyképes”.
Magyarország számára Szerbia nagyon fontos partner, a Vajdaság, a vajdasági magyarok pedig elsőrendűen fontos kapcsolatot jelentenek – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette, hogy a magyar kormány a gazdaságfejlesztési programján keresztül azt szeretné elérni, hogy a vajdasági magyar termelők jövedelmezőbben és sikeresebben tudjanak boldogulni.
“Nemcsak a Szerbiába irányuló magyar export ér el jelentős mértéket, hanem Magyarország is fogadókész a szerbiai termékekre” – hangsúlyozta Fazekas Sándor, majd reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom a jövőben tovább erősödik.
A kétoldalú együttműködésekről szólva rámutatott, hogy Budapest kiemelten érdeklődik aziránt, hogy Szerbia a szójatermelésen keresztül a takarmányozáshoz szükséges fehérje szempontjából önellátó, ezt ugyanis kevés európai ország mondhatja el magáról. Mint mondta, Magyarországnak is van egy GMO-mentes szójaprogramja, és ezen a területen megoszthatók lennének a tapasztalatok. Emellett további ígéretes együttműködési területnek nevezte a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fafajták feltérképezését és átvételét, ez az ügy ugyanis mindkét országot egyaránt érinti – mondta.
A magyar stand megnyitásán Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 84. alkalommal megrendezett vásár évről évre bővül, és idén 60 országból 1500 kiállító érkezett. Emellett rámutatott, hogy a magyar kiállítók száma is növekvő tendenciát mutat. Hozzátette azonban, hogy nemcsak a Magyarországról érkező kiállítók száma növekszik, hanem azoké is, akik már a Vajdaságban tevékenykednek, és azt tervezik, hogy folyamatosan jelen lesznek ezen a piacon.
Pásztor István felhívta a figyelmet arra, hogy a vásár keretében magyar-szerb befektetői fórumot tartanak, ugyanis folyamatos és jelentős az érdeklődés a cégalapítás, a piaci megjelenés iránt. (Markovics Annamária, MTI)

Kapcsolódó cikkeink