Magyarország kiáll az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele mellett
A Világélelmezés-biztonsági Bizottság 50. ülése keretében mutatta be Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a magyar élelmezési rendszer fenntarthatóvá alakítását célzó nemzeti menetrend kulcspontjait és az eddig megvalósult eredményeket.

(Fotó: Pixabay)
Magyarország nemzeti menetrendje olyan fontos területeket ölel fel, mint a fenntartható fogyasztás, az élelmezési rendszerek éghajlatra és biológiai sokféleségre gyakorolt hatásának csökkentése, a mezőgazdasági technikák javítása, a körforgásos gazdaság kialakítása, valamint a közösségek szerepvállalásának erősítése – mondta el az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. A rövid és hosszú távú célokat egyaránt meghatározó dokumentumból Ökrös Oszkár olyan sikeres nemzeti programokat emelt ki, mint az Élelmiszermentő Központ vagy a Helyi piacok infrastruktúra- és eszközfejlesztési pályázata. Kifejtette, az egyik új, hosszú távú feladat a Digitális Élelmiszeripari Stratégia (DÉS) elfogadása, amely növelné a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységet az élelmiszeriparban az új digitális megoldások kifejlesztésére és alkalmazására. A DÉS megvalósítása hozzájárul majd az élelmiszeripari üzemek digitalizációjához és termelési hatékonyságának javulásához, valamint a hulladék- és élelmiszerveszteség csökkenéséhez.
Magyarország, a legtöbb országhoz hasonlóan kitett a klímaváltozás hatásainak
A hatásokhoz való alkalmazkodás és az azokra való felkészülés tehát elkerülhetetlen. Stratégiai tervezésünkben kiemelt szerepet kapnak a természetalapú megoldások, hiszen az ökoszisztémák védelme, helyreállítása és fenntartható kezelése nemcsak a klímavédelemben és a biodiverzitás megőrzésében játszik kiemelt szerepet, hanem hozzájárul a víz- és élelmezésbiztonsághoz is. Ezzel összefüggésben fontos előrelépés Magyarország 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitási Stratégiájának véglegesítése – közölte Ökrös Oszkár. A helyettes államtitkár felszólalása zárásaként kiemelte, hogy csak közös összefogással és elköteleződéssel gyorsíthatjuk fel a fenntartható fejlődési célok elérését.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Corvinus-kutatás: Nők vezetik a fenntarthatóbb gazdaságokat
Jobban optimalizálják az erőforrásokat, ökohatékonyabbak a nők által vezetett mezőgazdasági…
Tovább olvasom >Visszatérnek az ÖKO KALAND hősei – folytatódik a SPAR fenntarthatósági minisorozata
A SPAR új epizódokkal folytatja a nagy sikerű „SPAR ÖKO…
Tovább olvasom >Alumínium csillogás a márkaépítésben
Fenntarthatósággal kapcsolatos aktuális kérdéseket járták körbe a Magyar Marketing Szövetség…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mindent a házi kedvencnek! – Euromonitor International 2025
A globális kisállatgondozási piac 2025-ben várhatóan eléri a 215 milliárd…
Tovább olvasom >Háromból két fogyasztó jobb vásárlási élményre számít
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók és az üzleti vezetők…
Tovább olvasom >IDEAAL™: Versenyképes fehérjekészítmény hazai szereplőktől
Egy közös kutatásfejlesztési projekt, három szereplő, egy egyedülálló tejfehérje-készítmény –…
Tovább olvasom >