Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 14. 11:25

Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

szarvasmarha

A tárca közleménye szerint Bognár Lajos országos főállatorvos a magyarországi export növelése érdekében 5 unión kívüli és 2 uniós ország magas rangú állategészségügyi tisztviselőjével folytatott kétoldalú egyeztetéseket az Állategészségügyi Világszervezet májusi éves közgyűlésén.

Közölték, a kéknyelv-betegség magyarországi jelenléte hátrányosan érintette az élőállatok európai és EU-n kívüli országbeli kereskedelmét.

Kiemelik: a tárgyalások eredményeként a jövőben kedvezőbb állategészségügyi feltételek mellett folytatódhat az élő kérődzők szállítása Ausztrián keresztül Olaszországba, valamint ismételten megindulhat az élő szarvasmarhák szállítása Törökországba.

A kanadai főállatorvossal folytatott megbeszélések alapján tovább bővülhet az exportra engedélyezett állati eredetű termékek köre, így az engedélyezési eljárások után az élősertés, a sertéshús és -húskészítmény, valamint a baromfihús és -húskészítmény mellett például marhahúst, nyúlhúst is exportálhatnak majd a magyar előállítók Kanadába – közölte az FM.

Az országos főállatorvos a thaiföldi képviselővel folytatott beszélgetés során megerősítette Magyarország naposcsibére és keltetőtojásra, libamájra, különböző pulykatermékekre, valamint sertéshúsra vonatkozó exportigényét. Ezért a közeljövőben további tárgyalásokat folytatnak az exportengedélyezésért felelős thai hatósággal.

A tájékoztatás szerint Magyarország kedvező járványügyi helyzetének fenntartása érdekében az országos főállatorvos az ukrán és a szerb állategészségügyi hatóság vezetőivel is tárgyalt. A jövőben Ukrajna a kárpátaljai területek veszettség-mentesítési programjához az EU által társfinanszírozott, magyarországi veszettség-mentesítési program részeként kap pénzügyi támogatást. A tárgyalófelek megegyeztek a kétoldalú megállapodás részleteiről, az erről szóló szerződést rövid időn belül hivatalosan is aláírhatják.

A szerb és a magyar hatóság vezetője a két országon áthaladó élőállat-tranzitútvonalak biztosítása érdekében folyamatos információcserében állapodott meg, a környező országokból érkező élőállatokat szigorúan ellenőrzik – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink