Magyarország első aranykoszorús cukrászmestere
November 20.-ig tekinthető meg a 140 éve született Spelter Henrik tiszteletére szervezett emlékkiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
Mi a közös az amerikai „Ice Café”-ban, a tatai „Spelter szelet”-ben, a berlini „Apfelsein fánk”-ban, az eperjesi „Dreifuss szelet”-ben vagy a párizsi „Madeleines parisienes”-ben? A felsoroltak mindegyike szerepel az egykoron neves, ám mára feledésbe merült magyar cukrász, III. Spelter Henrik gyönyörű, kézzel írt és rajzokkal illusztrált receptgyűjteményében. Ezen műtárgy köré épülve a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a tatai Kuny Domokos Múzeum egy közös kiállításban kíván emléket állítani III. Spelter Henrik és a tatai Spelter-cukrászdinasztia emlékének. Spelter Henrik munkássága kevéssé ismert fejezete a magyar vendéglátás és gasztronómia történetének, holott példás életútja és az elért eredményei alapján a Spelter névnek a legnevesebb hazai cukrászok panteonjában a helye.
A tárlat a Spelter Henrik Emlékévhez kapcsolódó program. A kiállítás megvalósulását az NKA támogatta.
Kapcsolódó cikkeink
Számít az Ön véleménye!
2024-ben már 11. alkalommal hirdet felhívást az MVI Gundel Károly-díjra jelölésre.…
Tovább olvasom >Mindent a gulyásról
Pásztorételtől a magyar konyha szimbólumáig címmel nyílt május közepén időszaki…
Tovább olvasom >Költöző emlékeink
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból a Budapesti Gazdasági Egyetem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >