Magyarország elmarad az EU átlagtól az italos kartondoboz hulladék gyűjtésében

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 04. 11:20

Bár egyre nő az italos kartondobozokat szelektíven gyűjtők köre Magyarországon, a mennyiség még mindig az EU tagállamok átlaga alatt van – derült ki egy felmérésből.

A magyar háztartások évente mintegy 125 darab italos kartondobozt használnak el, ám ezekből csupán 26 italos kartondoboz kerül szelektíven visszagyűjtésre és újrahasznosításra. Ez az arány az Európai Unió tagállamaiban 35-40 darab, de egyes tagállamokban eléri a 60-65 darabot is.

A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Piackutató Intézet által készített lakossági felmérés arra keresett választ, hogy a lakosság szelektíven gyűjthetőnek tartja-e az italos kartondobozokat, milyen mennyiségben gyűjtik szelektíven e hulladéktípust.


A felmérés eredményei szerint a lakosság 89 százaléka tartja szelektíven gyűjthetőnek a tejes és gyümölcsleves dobozokat, miközben 6 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint az ilyen csomagolás nem gyűjthető szelektíven, a bizonytalanok aránya pedig továbbra is 5 százalék.

Regionális összehasonlításban a Nyugat-Dunántúlon élők bizonyultak a leginkább környezettudatosnak. Az itt élők 68 százaléka, az Észak-Alföld régió lakosságának 66 százaléka, míg Pest megye lakosságának 59 százaléka vesz részt a szelektálásban, jellemzően hetente egy vagy havonta 1-2 alkalommal.

A gyűjtési hajlandóság Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb, ahol mindössze a lakosság 45 illetve 41 százaléka alacsony rendszerességgel vesz részt az elkülönített gyűjtésben.

A lakosság tájékoztatását és ismereteinek bővítését a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban a következő években is folytatni kell, mivel az italos dobozok 75 százaléka papír, amely akár 5-6 alkalommal is újrahasznosítható – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink