Magyarország egy főre jutó GDP-je az EU alsóházára elég

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 22. 13:40

Magyarországon az uniós átlag 64 százalékára tehető a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó hazai össztermék (GDP), ezzel a tagországok között az alsó harmadban foglal helyet – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának kedden nyilvánosságra hozott adataiból.

A visegrádi országok közül Csehországban és Szlovákiában jobb a mutató a magyarországinál – a GDP az uniós átlag 80 és 74 százaléka -, Lengyelországban 62 százaléka.

Magyarországon a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP a csatlakozás évében, azaz 2004-ben az EU-átlag 63,2 százalékát tette ki.


Mind a 27 tagországot figyelembe véve a 100-nak vett uniós átlag 43 százalékától 283 százalékáig terjed, vagyis több mint hatszoros szórást mutat a tagállamok egy főre jutó GDP-je.

Az unió többi államához képest messze kiemelkedő Luxemburgban, ahol a
vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP az uniós átlag 283 százaléka, azaz majdnem háromszorosa, míg az utolsó helyen álló Bulgáriában mindössze 43 százaléka.

Az élmezőnyben – az GDP-t 20-30 százalékkal meghaladók csoportjában – van Hollandia, Dánia, Írország, Ausztria és Svédország. Németország, Belgium, Finnország és az Egyesült Királyság 10-20 százalékkal áll az átlag felett. Az euróövezeti átlag 8 százalékkal múlja felül az uniós átlagot.

A problémás országok közül Spanyolországban nagyjából az EU-átlaggal azonos az egy főre jutó GDP, Görögországban 89 százaléka, Portugáliában 81 százaléka.

Bulgária mellett Románia marad el legjobban az uniós átlagtól, 55 százalékkal – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink