Magyarok a Balatonnál

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 10. 31. 08:00

Bár országosan 2007 január–júliusa között sem a vendégek, sem a vendégéjszakák száma lényegében nem változott az előző év hasonló periódusához képest, a Balaton-üdülőkörzet kiemelkedően teljesített a hazai turistákat tekintve. 8 százalékkal nőtt a belföldivendég-forgalom; a szállodákban 9 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, ezen belül a négycsillagos egységekben 34 százalékos volt a növekedés, de a panziókban és a kempingekben is jelentős bővülést mértek. A megfigyelt időszakban legnagyobb tavunk körül a szállásdíjbevétel bruttó 11 milliárd forintot tett ki, ami folyó áron 13 százalékkal több, mint az elmúlt év azonos időszakában. Pedig a külföldi vendégek 4 százalékkal kevesebbet költöttek itt szállásra, mint tavaly.Az év első nyolc hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák az előző év azonos időszakához hasonlóan, átlagosan 59 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek Magyarországon. Miközben országos átlagban egy százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkent a vendégéjszakák száma.
A KSH felméréséből az is kiderül, hogy egy kiadott szállodai szoba bruttó átlag­ára (Gross ARR) 17 100 forint, nettó átlagára 14 300 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár folyó áron kevesebb mint egy százalékkal (100 forinttal) nőtt, a nettó átlagár több mint három százalékkal (500 forinttal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (bruttó 36 600 forint, nettó 30 500 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12 900–17 300 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9200–10 000 forintos bruttó szobaárat érvényesítettek.
Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 10 000 forint, nettó 8400 forint volt január–augusztusban. A bruttó érték folyó áron lényegében nem változott, a nettó érték 4 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva.
A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) összességében egyszázalékos növekedést, a nettó szobaárbevétel 3 százalékos folyó áras csökkenést mutatott a megfigyelt időszakban. A bruttó szobaárbevétel növekedési üteme februártól hónapról hónapra lassult, májustól pedig már csökkenés mutatható ki.

Kapcsolódó cikkeink