Magyar termékekből nyújtanak élelmiszersegélyt a hazai rászorulóknak
A magyarországi EU élelmiszersegély-program céljára az EU tavaly 63 ezer 587 tonna intervenciós gabona felhasználását engedélyezte.
2006-ban tízezer tonna élelmiszer (liszt, tészta, keksz, illetve más
gabonaalapú élelmiszer) jutott el segély formájában a kisnyugdíjasokhoz,
hajléktalanokhoz, létminimum alatt élőkhöz és egyéb rászorulókhoz.
A szétosztás költségei a segélyszervezeteket, illetve az
alvállalkozóként bekapcsolódó szervezeteket terhelik, azonban az EU
adminisztratív költségtérítés címén támogatást nyújt ehhez is. A Mezőgazdasági
és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – mint a program végrehajtó intézménye – a
szétosztást végző segélyszervezeteket és a gabonát feldolgozó cégeket egyaránt
pályázat útján választotta ki.
2007-ben az 52 ezer tonna gabona (illetve az ennek megfelelő
mintegy 9 ezer tonna gabonaalapú élelmiszer) mellett már 900 tonna cukor,
valamint 800 tonna sovány tejpor értékének megfelelő, várhatóan több mint
egymillió liter dobozos tej felhasználására is lehetőség nyílik.
A programban részt vevő segélyszervezetek (Baptista
Szeretetszolgálat Alapítvány, Budapesti Élelmiszerbank Egyesület,
Gyermekétkeztetési Alapítvány, Katolikus Karitász – Caritas Hungarica, Magyar
Ökumenikus Segélyszervezet) új raktárak bevonásával az eddiginél szélesebb
rászorulói kört érhetnek el, így több mint kétezer településen egymillió
rászoruló részesülhet idén élelmiszersegélyben. A programba harminc
élelmiszer-ipari feldolgozó kapcsolódik be.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >