Magyar termék magyar boltból

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 06. 00:05

„Magyar terméket magyar boltból” jelszóval együttműködési keretmegállapodást kötött a Magyar LEADER Szövetség a Vidék Megújításáért, a Co-op Hungary Zrt. és a Kelet-közép-európai Kis- és Középvállalkozók Szövetsége Egyesület.

Az együttműködés célja, hogy  a nagyobb piaci részesedés érdekében létrehozzák a kistermelők, kisvállalkozások összehangolt partneri hálózatát. „A szerződők a vidék érdekeinek európai szintű képviseletét, a hazai termelők, fogyasztók és termékek gazdasági és jogi védelmét nemzeti ügynek tekintik” – mondta az összefogásról Mészáros István, a Magyar LEADER Szövetség alelnöke, a program vezetője.
Az együttműködés a termelők oldaláról a versenyképességet és az élelmiszer-biztonságot tartja szem előtt, segít a vállalkozók képzésében, a projektgenerálásban és -menedzsmentben, s a közvetítők, nagy áruházláncok kiiktatásával a piaci megjelenésben. A fogyaztók egészséges, védjeggyel ellátott élelmiszerekhez és garantáltan jó minőségű szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá a rendszer keretében.
Az ország különböző részein megalakuló termelői közösségek három helyen kínálják majd termékeiket: a hagyományos piacokon, a Co-op üzleteiben és az e-kereskedelem lehetőségeivel élve az interneten.
A Co-op Hungarynek jelenleg 1650 településen 3000 üzlete van, de a felek megegyeztek abban, hogy a Co-oppal közösen még 1500 helyen hoznak létre hasonló boltokat, így a LEADER programban érdekelt valamennyi – 3021 – település lakói élvezhetik a hálózat előnyeit: mindenhol ugyanazokhoz a hazai termékekhez, szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá ugyanazon az áron, ugyanabban a minőségben. A megállapodás értelmében a kistermelők piacon el nem adott termékeit átveszik a szövetség üzletei, s ami még itt sem kel el, azt feldolgozzák. A gyümölcsökből például befőtt, lekvár, szörp vagy pálinka készül a hálózat feldolgozóüzemeiben.
A hálózathoz kapcsolódó infokommunikációs technológia segítségével minden termék útja, az árukészlet alakulása az egyes boltokban és a hálózat egészében nyomon követhető lesz, s ami szintén fontos, lehetővé válik a feketegazdaság kiszűrése – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink