Magyar tej enyhítheti a szerbiai tejhiányt

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 21. 17:27

A belföldi tejhiány enyhítésére havi 5-7 millió liter tej importálását tervezi Szerbia, a szállítók között a magyar tejipar is megrendelést kaphat.

Külföldről hozna be tejet a belgrádi kormány, hogy enyhítse a Szerbiában kialakult tejhiányt; az illetékes minisztérium a németországi és romániai mellett magyarországi ajánlatokat is mérlegel – írta a szerdai szerb sajtó. Szeptemberben 57 millió liter tejet termeltek Szerbiában, 18 százalékkal kevesebbet, mint januárban. Idén az első kilenc hónapban 20 százalékkal kisebb volt a tej mennyisége mint tavaly ugyanebben az időszakban. A hiányzó mennyiség nagyjából havi tízmillió liter.

A szerbiai sajtó élénken találgatta, mennyibe fog kerülni, ha végre lesz elegendő tej az üzletek polcain. Egyes becslések szerint a literenkénti ár elérheti akár a 100-110 dinárt (majdnem 300 forintot) is. Slobodan Milosevljevic kereskedelmi miniszter hangsúlyozta, hogy átmeneti intézkedésről van szó, a pillanatnyi tejhiányt szeretnék enyhíteni 5-7 millió liter importálásával. Szavai szerint ezért nem érdemes azt találgatni, a pótlólagos behozatal fenyegetést jelent-e a belföldi termelőkre, és hogy befolyásolja-e az árakat a szerbiai tejpiacon – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink