Magyar-szlovák megállapodás a nemzeti vidéki hálózatok együttműködése érdekében

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 28. 14:06

V. Németh Zsolt, a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint Csicsai Gábor, Szlovákia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára a két ország nemzeti vidéki hálózatainak együttműködését megalapozó megállapodást írt alá csütörtökön Lajosmizsén.

Csicsai Gábor államtitkár szerint az együttműködés segít abban, hogy a két ország fiatal gazdáinak a munkája is hatékonyabb legyen. A szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca nagy jelentőséget tulajdonít a fiatal gazdák aktivizálódásának, mert ez a jövő záloga – tette hozzá a szlovák államtitkár. Csicsai Gábor véleménye szerint a határ mentén, közvetlen a fogyasztókhoz történő értékesítéssel a kisgazdaságokat és a fiatal gazdákat támogatnák, melyre jó alapot ad az aláírt megállapodás.

Az együttműködés segítséget jelent a tapasztalatok átvételében, a Leader-csoportok közötti tapasztalatcserében, a fiatal gazdák közötti kapcsolatok kialakításában, a helyi termékek előállításában, valamint a megújuló energiaforrások feltárásában – mondta V. Német Zsolt az együttműködési dokumentum aláírása után. Az államtitkár emlékeztetett arra: a tavaly megalakult kormány egyik első intézkedései között megújult a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), melynek 30 tagú, protokolláris elnöksége helyett egy 13 tagú operatív vezetést választottak. A 2010 szeptemberében aláírt lengyel-magyar nemzeti vidéki hálózatok együttműködési megállapodása után a mostani megállapodás főleg a fiatal gazdák törekvésének köszönhető. V. Németh Zsolt utalt arra: már döntöttek arról, hogy kiterjesszék a határok mentén a kistermelői rendelet adta lehetőségeket. Ehhez azonban össze kell vetni a két ország élelmiszerbiztonsági szabályait. Az államtitkár szerint abban a tekintetben is együtt kell működnünk, hogy a harmadik országokból érkező áruknak gátat tudjunk szabni.

A nemzeti vidéki hálózatokat egy uniós rendelet értelmében kötelezően létre kellett hozni. Elsősorban az a feladatuk, hogy a vidékfejlesztésben érintett intézmények és szervezetek együttműködését segítsék, továbbá, hogy támogassák a kormányzat vidékfejlesztési tervének a végrehajtását az érintett szereplők hálózatba szervezésével – írja az MTI és a felvidek.ma.

Kapcsolódó cikkeink