Magyar standdal nyílt meg a Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 21. 10:04

Kormányzati és vállalkozói összefogás eredményeként először vesz részt Magyarország önálló standdal Párizsban a 48. Nemzetközi Mezőgazdasági Szakkiállításon, amelyet Nicolas Sarkozy francia államfő nyitott meg szombaton.

A francia agrárium és élelmiszeripar legjelentősebb éves találkozója 138 ezer négyzetméteres területen 35 ország ezer – köztük 120 külföldi – kiállítójának részvételével, 3500 tenyészállat (szarvasmarhák, kecskék, juhok, sertések, lovak, kutyák) felvonultatásával február 19. és 27. között látogatható a párizsi Porte de Versailles kiállítócsarnokban, ahova 650 ezer látogatót várnak a szervezők.

A 180 négyzetméter alapterületű, körbejárható magyar standon 47 magyar termelő, illetve gyártó 327 termékét mutatja be a CBA élelmiszeripari üzletlánc, a magyar kiállítási részvétel társszervezője.
“Magyarországnak van akkora súlya az európai mezőgazdaságban, és a francia-magyar kapcsolatok vannak olyan jelentősek, hogy itt legyünk és bemutassuk a magyar termékeket, és ezáltal is segítsük a két ország viszonyának további erősödését” – mondta az MTI-nek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Párizsban.

Hozzátette: “A magyar agrárdiplomácia az elmúlt kilenc hónapban a korábbiaknál nagyobb aktivitást és eredményességet célzott meg”. Példaként említette a földmoratórium meghosszabbítását, valamint a magyar uniós elnökség agráriummal kapcsolatos elképzeléseit.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország uniós elnökségi jelmondata, az Erős Európa olyan erős mezőgazdaságot is megkövetel, amely képes ellátni az egész kontinenst, megőrzi exportpiacait, és közben magas minőségű, egészséges termékeket állít elő. “Az európai uniós elnökség kötelez is minket abban, hogy országunk adottságait és lehetőségeit bemutassuk azokkal az összeurópai célkitűzésekkel összhangban, amelyek fontosak számunkra” – tette hozzá.

A CBA tájékoztatása szerint a kiállítási megjelenés összköltsége mintegy 100 millió forint, ehhez az Agrármarketing Centrum 40 millió forinttal járult hozzá.

A magyar stand látogatói megismerhetik az egyes termékek tájegységeit, termelési technológiáját, valamint megkóstolhatják, illetve megvásárolhatják a kiállított termékeket, amelyekből összesen négykamionnyit szállított az üzletlánc Párizsba. A jól ismert televíziós séfnek, Kovács Lázárnak köszönhetően pedig a CBA termékeiből készített magyaros ételekből is fogyaszthatnak az érdeklődők.
A magyar stand megnyitójának díszvendége volt szombaton Sárközy Pál, a francia köztársasági elnök apja. A kiállításon magyar kulturális programok is szórakoztatják a közönséget: a Liszt-év keretében fellép Mága Zoltán hegedűművész és Havasi Balázs zongoraművész, valamint a HuNKuN Dance néptánccsoport. Ezenkívül 22 lóval lovasbemutatók és egyéb magyar lovas programok is várják a látogatókat egy másik pavilonban.

“A franciák gyakran gondolják azt magukról, hogy ők a legjobbak és következésképpen az egyetlenek, akik számítanak a gasztronómia területén. De azok számára, akik ismerik Magyarországot és a különböző tájegységeit, azoknak egyértelmű, hogy az onnan származó termékek minőségi áruk” – mondta az MTI-nek a vásár elnöke, Jean-Luc Poulain, aki üdvözölte, hogy a közös agrárpolitika (KAP) reformjáról szóló egyeztetések idején Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét.

Fazekas Sándor Párizsban találkozott a legjelentősebb francia agrárszervezet, az FNSA képviselőivel is, akikkel egyetértett abban, hogy megfelelő pénzügyi eszközökkel rendelkező erős KAP-ra van szükség.

Magyarországhoz hasonlóan a francia állattenyésztők is küzdenek a magas takarmányárakkal. A miniszter ennek kapcsán megemlítette, hogy a francia tenyésztők nem kérnek állami beavatkozást, mert attól tartanak, hogy az megemelné a takarmányárakat. “Ez egybevág a magyar kormányzati állásponttal, mert mi sem látjuk előnyét ennek. Ha az állam beavatkozna a vásárlásokba, az csak felhajtaná az árakat” – mondta a miniszter. Véleménye szerint tavasztól az új takarmány könnyíteni fog az állattartók helyzetén, és lejjebb nyomja majd az árakat.

Fazekas Sándor a mezőgazdasági kiállításon találkozik francia kollegájával, Bruno Le Maire agrárminiszterrel, akivel a G20-ak júniusi agrárminiszteri csúcstalálkozó előkészítéséről tárgyal, ahol a mezőgazdasági árak ingadozását, a világ élelmezésbiztonsági helyzetét, és a szükséges nemzetközi intézkedéseket tűzik majd napirendre. A miniszter informális megbeszélést folytat Aghatam Ag Alhassane mali és Khadim Gueye szenegáli kollégájával is.

Kapcsolódó cikkeink