Magyar siker a cukrászok világdöntőjén
Hatodik helyezést ért el Domonkos Dávid magyar cukrász a World Association of Chefs Societies (WACS) nemzetközi gasztronómiai szövetség versenyének szaloniki világdöntőjén.
A WACS Global Chef Challenge verseny tízes döntőjén Domonkos Dávid egy fiatal segítővel (commis), Kiss Dániellel vett részt. A páros az európai indulók között a második legjobb volt – hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti adásában.
Domonkos Dávid elmondta, hogy a versenyen egy tányérdesszertet és egy tortát kellett elkészíteni, erre összesen nyolc óra állt rendelkezésükre, de az ötödik óránál a desszertet, a hatodiknál a tortát ki kellett rakni.
„A csokis szószból, almafagyiból, vérnarancszseléből álló tányérdesszert a Napot akarta megjeleníteni. A nyolc főre készült torta hét rétegű lett, volt benne francia krém passion és mangó ízesítéssel, áthúzva tejcsokoládés glasszázzsal” – tette hozzá a cukrász, aki először vett részt ezen a versenyen.
Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke elmondta, hogy a WACS világdöntőjén szeptember 25. és 27. között a szakácsok között Elek Richárd (Hack Barnabás segítségével) a 11. helyen végzett a húszas mezőnyben melegkonyhás szakács kategóriában.
„A világszervezet 105 tagországot és tízmillió séfet, gasztronómiai szakembert tömörít, a mostani fináléba hét kontinentális döntő nyertesei jutottak be. A versenyt megelőző konferencián Varga Károly séfet a WACS tiszteletbeli tagjává választották” – tette hozzá a szakember.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség MTI-hez is eljuttatott közleménye felidézi, hogy tavaly októberben Prágában rendezték a WACS közép-európai döntőjét, ahol a három versenyben – szakács, junior szakács és cukrász – összesen négyen nyerhettek kvalifikációt a 2016-os világdöntőre. Magyaroknak először sikerült világdöntőbe jutni, és rögtön két versenyben. A versenyzők március óta gyakoroltak és tökéletesítetté versenyfeladatukat.
A szakácsoknak 4 fogást kellett elkészíteniük 12 főre, 5 óra alatt. Az alapanyagok között kötelezően szerepelnie kellett többek között a libamájnak, a skót lazacnak, a fésűkagylónak, a holland borjúnak és a Valrhona csokoládénak.
A cukrászoknak legalább 60 centiméteres díszmunkát kellett elkészíteniük, tányérdesszertet 6 főre és 1 gateaut (tortát) 8 főre. Domonkos Dávid a felkészülést májusban Malájziában kezdte meg, hiszen a csokoládé artisztika ilyen szintjét hazánkban már nem lehet fejleszteni, így került ki az Academy of Pastry Arts Malaysia-ba – olvasható az összegzésben.
A döntőben a séfek és cukrászok munkáját már commis-k is segítették, így Elek Richárd fiatal segítője a már Prágában is szerepelt Hack Barnabás (junior szakácsok között lett 3.), Domonkos Dávidé pedig Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse).
Ugyanezzel egy időben Varga Károlyt a világszövetség vezetősége tiszteletbeli tagjai közé választotta, melyből 99 fő lehet egyszerre az egész világon. Ők azok, akik nem csak hazájukért, de a világ gasztronómiájáért is tettek, tesznek, fogadva királyokat, királynőket, magas rangú diplomáciai személyeket és híres embereket. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >