Magyar séfek a Gasztronómiai Világszövetség versenyének világdöntőjében
A magyar csapat mindhárom tagja dobogós helyezést ért el a hétvégén a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai meleg konyhás szakács- és cukrászversenyén a Prágai Expón, ezzel ketten bejutottak a világ legjobb szakácsainak 2016-os világdöntőjére.
Az október 1. és 4. között zajlott megmérettetésen a cseh, a német, a lengyel, és a román versenyzők között Domonkos Dávid cukrász kategóriában első helyezést, Elek Richárd felnőtt szakács kategóriában második helyezést, Hack Barnabás junior kategóriában harmadik helyezést ért el – tájékoztatta a csapatot felkészítő Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) az MTI-t.
Így Domonkos Dávid és Elek Richárd Magyarországot képviselheti a 2016-os WACS világdöntőn, melyet a görögországi Thesszalonikiben rendeznek. A Global Chefs Challenge versenyen a világszövetség hét kontinentális régiójából tizennégy ország képviselteti magát felnőtt szakács kategóriában, junior szakács és cukrász kategóriában pedig hét.
2007-ben a WACS azzal a céllal hívta életre a versenyt, hogy lehetőséget teremtsen a több mint 100 tagország közel 10 millió séfje számára, hogy egy közös, élő, melegkonyhás verseny alkalmával megmérettethessék magukat világszinten.
A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakácsnak 3 óra áll rendelkezésére, hogy elkészítse az előételből, főételből és desszertből álló háromfogásos menüjét, amelyet ötperces időeltolódásokkal tálal a zsűrinek.
A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládét tartalmazó tányérdesszert mellé egy szintén csokoládé fő alapanyagú, legalább 60 centiméter magas művészi díszmunkát is el kell készíteniük. Erre összesen 6,5 óra áll rendelkezésükre.
A közép-európai verseny házigazdája idén Prága, valamint a PVA szakkiállítás volt, ahol közel 28 ezer négyzetméteren több száz kiállító és közel 35 ezer látogató jelent meg a vendéglátás és turizmus minden területéről.
A 2014-es luxembourgi kulináris világbajnokságon való magyar részvételhez hasonlóan, 2015-ben is támogatást vállalt a Nemzetgazdasági Minisztérium a magyar versenyzők részvételének biztosításában. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >A World Culinary Awards idén is díjazta a legjobb éttermeket
A gasztronómiai világ legjobbjait ünneplő World Culinary Awards idén is…
Tovább olvasom >Bezár Balatonalmádi népszerű vegán étterme
Szeptember 29-én utoljára nyitja meg kapuit Balatonalmádiban a Veganeeta Home,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csökkent a Ryanair nyeresége az első üzleti félévben: bevételnövekedés mellett mérsékelt eredmény
A Ryanair, Európa egyik legnagyobb fapados légitársasága, jelentős nyereségcsökkenést könyvelt…
Tovább olvasom >Megérkezett a Starbucks ünnepi italkínálata: új ízek és nosztalgikus kedvencek a téli hónapokra
A hideg hónapok beköszöntével a Starbucks ismét elhozza az ünnepi…
Tovább olvasom >Új szereplő a magyar légi piacon: decemberben indulhat a Hungary Airlines
A Cargo Facts nemzetközi légi teherszállítási portál jelentése szerint a…
Tovább olvasom >