Magyar-román üzleti központ nyílik Békéscsabán

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 26. 10:42

A Nagyvárad és Békés megye közötti együttműködés élénkítése a célja annak a határon átívelő projektnek, melynek keretében Békéscsabán magyar-román üzleti központ nyílik.

A projekt nyitó konferenciáján Hódsági Tamás, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: a kamara és partnere, a nagyváradi Don Orione oktatási és szakképző iskola 2014-ig összesen 696 ezer euró vissza nem térítendő uniós támogatást kapott.

A kamara szervezete 256 ezer euró támogatást hívhat le a magyar-román üzleti központ létrehozására, az összeg hatvan százalékából egy ötszáz négyzetméteres belvárosi ingatlant vásárolnak, a támogatás fennmaradó hányadát eszközök beszerzésére költik.

Az elnök a projekt jelentőségéről szólva kiemelte: a központ a térség vállalkozásai mellett valamennyi hazai cég részére nyújt szolgáltatásokat, közreműködik romániai cégalapításban, vegyesvállalatok létrehozásában, EU fejlesztési pályázatok elkészítésében, új piacok és partnerek felkutatásában. A békéscsabai üzleti központ a romániai cégek részére is hasonló szolgáltatásokat nyújt, magyarországi kapcsolataikban. Az elnök hozzátette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-román tagozata is helyet kap az új központban.

A Don Orione B.C.S. nagyváradi szakképző iskola igazgatója, Peter Miheller kiemelte: az egyházi alapítványi iskola részéről ez a program nyitás a vállalkozói szféra felé. A felhasználható 440 ezer euró támogatásból az iskolában új gyakorlati oktatóműhelyek létesülnek és kialakítanak egy inkubátorházat, ahol a végzős diákok védett környezetben indíthatnak vállalkozásokat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink