Magyar-román projektben újul meg a nagyváradi piac

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 25. 10:58

A Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program (HURO) keretében megújul a nagyváradi piaccsarnok és vállalkozói inkubátorházat alakítanak ki a volt debreceni kamarai székházból – közölte a hajdú-bihari kamara elnöke szerdán Debrecenben, a projektnyitó rendezvényen.

nagyvarad

Miklóssy Ferenc emlékeztetett arra, hogy a 7,7 millió euró összköltségvetésű fejlesztés – amelyre közösen pályázott Nagyvárad önkormányzata és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Európai Uniónál -, szeptember végére készül el.

A kamarai elnök elmondta: az elmúlt években jól működött a magyar-román határ menti együttműködés, egyebek mellett ennek keretében nyertek forrást a debreceni új kamarai székház felépítéséhez is. A két ország gazdasági kapcsolatairól szólva elmondta, hogy a magyar-román kereskedelmi forgalom évente eléri a 7 milliárd eurót, ebből 2 milliárd eurós a magyar aktívum.

Tóth Attila, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke szerint “életszerű” pályázatok valósultak meg az elmúlt években a HURO-projektek keretében, amelyben nagy szerepet vállaltak a határ két oldalán lévő önkormányzatok és a gazdasági kamara.

Az új uniós költségvetési időszakban a pályázatok irányító hatósága átkerül Magyarországról Romániába – jelezte az alelnök és a további hatékony, gyors együttműködés érdekében reményét fejezte ki, hogy a hatóságnak Nagyvárad ad majd otthon.

Iván Gábor projektmenedzser elmondta: a határ két oldalán megvalósuló projekt keretében a nagyváradi piaccsarnokban magyar, a debreceni vállalkozói inkubátorházban romániai vállalkozóknak is biztosítanak helyet. Tervezik közös agrár élelmiszeripari klaszter létrehozását is – tette hozzá.

A nagyváradi polgármesteri hivatal képviselője arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy megkezdődtek a piaccsarnok felújításának kivitelezési munkálatai. Az új vásárcsarnokot a téli ünnepekre tervezik átadni – fűzte hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink