Magyar részvétellel kidolgozott program a veszélyes élelmiszerek ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 08. 00:03

Élelmiszerbiztonsági figyelőrendszert dolgozott ki egy kutatócsoport Nagy-Britanniában. A kutatók szerint a globális program akár világméretű riasztási rendszerként is működhetne.

Fuzárium-botrány, mérgezett tejpor, dioxinszennyezés – csak néhány azokból az élelmiszer-biztonsági botrányokból, amik az elmúlt időszakban borzolták a kedélyeket. Az ilyen esetek többségében valamilyen szennyezett étel, összetevő kerül forgalomba, s mire megtalálják a baj forrását, már árkon-bokron túl jár a bűnös, s ki tudja, hány bolt polcára került ki. Hasonló helyzetben életet is menthet egy olyan rendszer, ami folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszerbiztonságot, s azonnal értesít, ha valahol a világban veszélyes élelem tűnik fel.
Ilyen rendszert dolgozott ki Nagy-Britanniában egy kutatócsoport, melynek két magyar tagja is van: Petróczi Andrea és Nepusz Tamás kutatók. A csoport vezetője, Declan Naughton azért tartotta különösen fontosnak a program kidolgozását, mert, bár világszerte több ezer figyelmeztetés történik minden évben szennyezett élelmiszer miatt, mindeddig egyetlen olyan figyelőrendszer sem épült ki, amivel megelőzhetőek lennének a nemzetközi botrányok. A kutatók által létrehozott program a riasztások elemzéséből von le következtetéseket, fél szemét rajta tartja azokon a területeken, ahonnan gyakran kerül ki problémás termék, és többek közt olyan tendenciákat is képes figyelemmel kísérni, mint az illegális állat- és növénykereskedelem.
Naughton professzor az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szervezete, az EFSA konferenciáján mutatta be a kidolgozott rendszert és azt is elmondta: szeretnék a programot továbbfejleszteni, hogy az "élesben", valósidejű kockázatfigyelő és riasztási rendszerként működhessen, egyszerre figyelve a Föld minden részén feltűnő kockázatos élelmiszereket – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek