Magyar paprika Japánban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 12. 00:01

Magyar paprikát termesztenek Szolnok japán testvérvárosában, Yuzában. A település környéke fontos paprikatermelő hellyé vált az országon belül, így megvan rá az esély, hogy felfigyelnek a szigetországban a magyar-japán zöldségre.

Rendszeressé váltak a tanulmányutak Yuzából a magyar testvérvárosba, Szolnokra, a japán agrárszakemberek itt próbálják elsajátítani a paprikatermesztés és -kereskedelem csínját-bínját.
Japán fontos paprikatermelő-helyévé vált, ahonnan azóta is gyakran küldik Magyarországra a helyi szakembereket, akik hazájukba visszatérve a magyar tapasztalatokkal gazdagodva folytatják a paprikatermelést. Igaz, a magyar paprika még nem túl keresett az ázsiai szigetországban, gyakoribb a holland zöldség, de Szolnokon azt remélik, a projekt akár az exportot is fellendítheti. Ha ugyanis a japánok saját termékeket keresve megismerkednek a helyben termett magyar paprikával, van rá esély, hogy az eredetire is kíváncsiak lesznek. Mi ráadásul nem csak a hagyományos zöldséget, de különféle készítményeket is kínálhatunk nekik, s a paprikát megkedvelők könnyebben nyitnak a fűszerpaprikák és por alapú készítmények felé. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a Szolnokon vendégeskedő japán szakembereknek paprikás ételek főzését is tanítják, hisz a gasztronómiai élmények közelebb vihetnek a termék szeretetéhez. A szakemberek emellett a termelés és a feldolgozás folyamataiba is betekintést kapnak, és házigazdáik paprikát áruló boltokba és piacokra is elviszik őket – közli a vnegyed.hu nyomán a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink