Magyar paprika Japánban
Magyar paprikát termesztenek Szolnok japán testvérvárosában, Yuzában. A település környéke fontos paprikatermelő hellyé vált az országon belül, így megvan rá az esély, hogy felfigyelnek a szigetországban a magyar-japán zöldségre.
Rendszeressé váltak a tanulmányutak Yuzából a magyar testvérvárosba, Szolnokra, a japán agrárszakemberek itt próbálják elsajátítani a paprikatermesztés és -kereskedelem csínját-bínját.
Japán fontos paprikatermelő-helyévé vált, ahonnan azóta is gyakran küldik Magyarországra a helyi szakembereket, akik hazájukba visszatérve a magyar tapasztalatokkal gazdagodva folytatják a paprikatermelést. Igaz, a magyar paprika még nem túl keresett az ázsiai szigetországban, gyakoribb a holland zöldség, de Szolnokon azt remélik, a projekt akár az exportot is fellendítheti. Ha ugyanis a japánok saját termékeket keresve megismerkednek a helyben termett magyar paprikával, van rá esély, hogy az eredetire is kíváncsiak lesznek. Mi ráadásul nem csak a hagyományos zöldséget, de különféle készítményeket is kínálhatunk nekik, s a paprikát megkedvelők könnyebben nyitnak a fűszerpaprikák és por alapú készítmények felé. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a Szolnokon vendégeskedő japán szakembereknek paprikás ételek főzését is tanítják, hisz a gasztronómiai élmények közelebb vihetnek a termék szeretetéhez. A szakemberek emellett a termelés és a feldolgozás folyamataiba is betekintést kapnak, és házigazdáik paprikát áruló boltokba és piacokra is elviszik őket – közli a vnegyed.hu nyomán a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >Mosásonként milliárdnyi műanyagrészecskét „termelnek” a mosogatógépek
Az Amerikai Kémiai Társság ES&T Water című folyóiratában megjelent friss…
Tovább olvasom >