Magyar marha

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 20. 10:36

Egy őshonos szarvasmarha-fajta, a kárpáti borzderes megmentésére életre hívott programot mutatta be a Polyán Egyesület egy az A38 hajón tartott gasztronómiai rendezvény keretében.

A fajta egyedi ízvilágának megismerésére a hideghús-, sajt-, pékáru- és süteménykóstolón kívül Mátyás Rudolf Oscar-díjas mesterszakács meleg ételkészítményein keresztül nyílt lehetőség (képeink a rendezvényen készültek). A Polyán Egyesület programjának célja, hogy felhívja a figyelmet a fajtában rejlő lehetőségekre és segítse annak magyarországi fennmaradását.

A fajta jelenleg kis létszámban megtalálható Erdélyben és Kárpátalján. Magyarországról a fajta eltűnt és a szomszédos országokban is a kipusztulás fenyegeti. A fajtamegőrző program civil szervezetek kezdeményezéseként indult, célja a kettős hasznú primitívebb, külterjes tartásra kifejezetten alkalmas változat megőrzése, illetve Magyarországon való újbóli elterjesztése. A sikeres fajtafenntartó tenyésztési program lehetővé tenné, hogy a kárpáti borzderes szarvasmarhát (fajta kódja: 33) Magyarországon önálló fajtaként bejegyezzék és lehetőség nyíljon a fajta genetikai állományának megőrzésére.

A kárpáti borzderes szarvasmarha szelíd természetű, tartását tekintve igénytelen, külterjes tartásra alkalmas, kettős hasznosítású fajta. A Kárpát-medencében ma élő szarvasmarha fajták közül a legkisebb termetű, ezért kevésbé félelmetes, mint például a tekintélyt parancsoló, szilaj magyar szürke. A kárpáti borzderes tejhozama az intenzív fajtákéhoz viszonyítva kisebb, ugyanakkor kevésbé érzékeny a legelő állapotának változásaira. Tejének zsír és fehérje tartalma kiemelkedően magas, ezért kimondottan alkalmas sajtok és más tejkészítmények előállítására.

Magyar marha 1

Magyar marha 2

Magyar marha 3

Magyar marha 4

Kapcsolódó cikkeink