Magyar kajszi Bécsben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 07. 10:26

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági- és élelmiszeriparitermék-piacainak tendenciáit.
A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) legutóbbi adataiból kiderül, hogy a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) tonnánként 150 dollár környékén hullámzott a búza legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése augusztus első hetében. Ugyanekkor kukoricafront havi kurzusa 130 dollár/tonna alá süllyedt. A magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál három százalékkal alacsonyabb, 42 ezer forint/tonna körüli termelői áron forgott az ótermés július utolsó hetében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 370 euró/tonna közelébe araszolt a repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése augusztus első hetében.

***

A Budapesti Nagybani Piacon a kajszi 400 forint/kilogramm ára 20 százalékkal maradt el a 31. héten az elmúlt évben jellemzőtől. A bécsi nagybani piacon a franciaországi, az olaszországi, a törökországi és az ausztriai mellett 1,6–2,5 euró/kilogramm nettó áron szerepelt, a Magyarországról származó kajszi is jelen volt. A belpiaci gyümölcsfajok kínálatában ott volt még a szilva, az őszibarack, a nektarin, a meggy, valamint a nyári alma és a nyári körte is, továbbá a bogyósok széles fajválasztéka (piros ribiszke, fekete ribiszke, málna, szeder). A magyarországi őszibarack az osztrák főváros nagybani piacán két versenytárs mellett, 1,4 euró/kilogramm áron volt jelen a 31. héten.

***

A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsimportja 8,7 százalékkal, 15,2 ezer tonnára nőtt 2016 első öt hónapjában 2015 hasonló időszakához viszonyítva. A legtöbb baromfihús Ausztriából (3,3 ezer tonna), Lengyelországból (2,5 ezer tonna), Hollandiából (2,1 ezer tonna) és Romániából (2,4 ezer tonna) érkezett. A vizsgált időszakban 9 százalékkal több baromfihúst importáltunk Olaszországból (200 tonna), ugyanakkor 50 százalékkal kevesebbet Dániából (396 tonna).

Magyarországon a könnyű bárány ára 2016 első hét hónapjában több mint négy százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A bárány ára idén is a szezonalitásnak megfelelően alakult: húsvét után csökkent, majd júliustól nőtt. Az élénkülő kereslet hatására az árak további emelkedésére lehet számítani augusztus első felében.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink