Magyar Húsiparosok Szövetsége: ilyen virslit már nem szabad venni

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 12. 27. 14:17

Az éves virslieladás Magyarországon 34 ezer tonna körül alakul, és az év utolsó hónapjában ennek 10-25 százaléka fogy el – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) közös közleményében.

A kép illusztráció

Bár a kereskedők tapasztalatai szerint a vásárlók inkább az olcsóbb termékeket preferálják, például csökken a juhbeles virsli forgalma, és nő a műbeles, a kollagénes, a hámozott virsli iránti kereslet, az ünnepi időszakban várhatóan hajlandóak lesznek többet fizetni a magasabb minőségű virslikért.

A NAK és a Hússzövetség arra figyelmeztet, hogy a szilveszteri virsli kiválasztásakor érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni. A hazai gyártók termékei ugyanis nyomon követhetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek.

Az Élelmiszerkönyv szigorú előírásai szerint a virsli hústartalma legalább 51 százalék kell, hogy legyen a késztermékre vonatkoztatva. Ha a hústartalom alacsonyabb vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem minősül virslinek. Fontos kiemelni, hogy a túl sok adalékanyag minőségromlást okozhat, így vásárláskor érdemes figyelni a termék összetételére és a minőségi virsliket választani.

Kapcsolódó cikkeink