A magyar háztartások több mint fele nem képes a megtakarításra

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 09. 11:08

A magyar háztartások kevesebb mint fele tud valamilyen minimális összeget félretenni és a legtöbben a váratlan élethelyzetektől tartanak. A magyar fiatalok pedig első sorban saját lakásra gyűjtenek és készpénzben tartják a pénzüket – olvasható a penzcentrum.hu-n.

Az OVB Magyarország és az NRC Marketingkutató legfrissebb, ezerfős reprezentatív felmérése alapján a legnépszerűbb megtakarítási célok között említi a lakáscélú takarékoskodást – írja a Magyar Nemzet. A magyar családok pénzügyi képzetlenségét mutatja a felmérés szerint, hogy a félretett összeget a magtakarításokkal bíró családok harmada egyszerűen a bankszámláján parkoltatja, pedig a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben alig kapnak érte kamatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez esetben sem állami, sem a személyi jövedelemadó visszatérítésére nem számíthatnak, vagyis gyakorlatilag semmi hozama nincs a félretett pénznek.

Ugyanakkor a magyar fiatalok 51 százaléka kifejezetten előrelátó, hiszen 51 százalékuk havi rendszerességgel tesz félre, 38 százalékuk közülük pedig saját otthonra gyűjt – írja a Magyar Hírlap. Az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéseinek eredménye alapján elmondható, hogy a fiatalok megtakarításai elsősorban készpénzben érhetők el. A második legnépszerűbb pedig a megtakarítási számlán való pénz elhelyezés. Nagy különbség azonban, hogy amíg Európa-szerte sokan fektetnek részvényekbe, addig Magyarországon ez az arány mindössze hat százalék. Továbbá csupán feleannyi magyar fiatal rendelkezik hitelkártyával, mint az Európa más országaiban az azonos (18-34) korcsoportba tartozók. (penzcentrum.hu)

Kapcsolódó cikkeink