Magyar hagyományokkal és mediterrán életérzéssel találkozhatunk az Ország kenyere és Innovatív kenyere díj győzteseinél
Izgalmas eredménnyel zárult a XIV. Szent István Napi Kenyérverseny: 2025-ben a győztes az Alföldi Pajta kenyér – tönkölyliszttel lett, az innovatív kenyerek kategóriáját pedig a Mediterrán kenyér – extraszűz olivaolajjal nyerte meg.
Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Szent István Napi Kenyérversenyt, melynek keretében az augusztus 20-ai ünnepségsorozat egyik fontos elemét, az Ország kenyerét is megválasztják. Idén ezért a címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel, míg az innovatív kenyerek versenyében 14 cég 26 terméke bukkant fel. A nevezők közel harmada első alkalommal próbálta ki magát a megmérettetésen.
A Szent István-napi kenyér kategóriájában hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, legalább kétféle lisztből készült termékeket vártak, melyek kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmaznak. Idén a balmazújvárosi Balmaz Sütöde terméke győzött: az Alföldi Pajta kenyér – tönkölyliszttel a régmúlt vidéki életformáját, az egyszerűséget és a tiszta ízeket idézi meg. Világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL55 és BL80 búzaliszt felhasználásával készült, kiegészülve sóval, vízzel, sertészsírral. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája most a modern ízléshez igazodóan jelenik meg újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal.
A gyártási folyamatban hagyományos, 12 órás kovászolás után kézi hajtogatás és formázás következik, majd hosszan tartó kelesztés, sütés, a régi ízeket felidézve hagyományos kemencében. Ez a technológia vastag, ropogós héjat és selymes, lazult bélzetet eredményez – és akár 14 napnyi frissességet biztosít.
„A Pajta kenyér nem csupán egy termék – egy név, ami családi történetet mesél. Egy pajta, ahol nagyszüleink dagasztották az első cipókat, ahol a tűz melege és a friss kenyér illata köré gyűlt a család – innen ered minden. Három generáción át öröklődtek a mozdulatok, a kovász gondos ápolása, a liszt tisztelete és a kenyér megbecsülése. Ma már a Pajta kenyér egy modern családi vállalkozás szíve, de ugyanazt a hagyományt őrzi, amely nagyapáink kemencéjében született. A tönkölybúzából készült kenyér egyszerre idézi a múltat, és felel a jelen kihívásaira – természetes, egészséges és őszinte.” – fűzte hozzá a Balmaz Sütöde vezetője, Fülep Zsolt.
A kenyérről készült videó az alábbi linken tekinthető meg.
Az Innovatív kenyerek esetében fontos volt, hogy valamilyen jelentős újítás jelenjen meg a terméknél akár az alapanyag-használat, akár a gyártási technológia, a megjelenés vagy az élettani hatás tekintetében. Ezen feltételeknek tökéletesen megfelel a tavaly a sétáló sütemények kategóriáját megnyerő, ásotthalmi Varga Pékség terméke, a Mediterrán kenyér – extraszűz olivaolajjal, amely méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának.
A mediterrán étrend segít a testsúly, a vércukorszint stabilizásában, az érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A Mediterrán kenyér a kiváló minőségű magyar liszttel és a Varga Pékség saját technológiájával válik igazán különlegessé.
„Úgy véljük, hogy a mediterrán életmód egy olyan életstílust képvisel, amelynek középpontjában a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges jólét iránti elköteleződés áll. Meggyőződésünk, hogy a nyertes olivás kenyerünkben a kiváló minőségű magyar lisztet a saját technológiánkkal úgy tudtuk ötvözni a könnyed, laza és egészséges mediterrán jelleggel, hogy végül mindezt egy általunk megálmodott díjnyertes kenyérben valósítottuk meg.” – nyilatkozta Varga Ferenc, a cég tulajdonosa.
Az innovatív kenyérről készült videó itt látható:
A nyertesekkel a nagyközönség először a Magyar Ízek Utcájában ismerkedhet meg a Szent István Nap rendezvénysorozat keretében, augusztus 18-20. között. A Szent István Nap programjai, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk a folyamatosan frissülő szentistvannap.hu weboldalon és az ünnepségsorozat hivatalos mobilalkalmazásában olvashatók.
Kapcsolódó cikkeink
Ősgabonák és valódi kovász: új kihívással indul az ünnepi kenyérszezon
Augusztusban hagyományosan az új termésből sütött kenyér kerül először az…
Tovább olvasom >Egészséges választás, gazdagabb ízek – Ünnepeld az új kenyeret bio- és ősgabona lisztekkel!
Augusztusban hagyományosan az új gabonából sütött kenyeret ünnepeljük, az Ökológiai…
Tovább olvasom >Nagy István: Köszönettel tartozunk a gazdáknak az életet adó búzáért és a belőle készülő kenyérért
A gazdák szorgalmának, kitartásának és elhivatott munkájának köszönhetően kerülhet az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >MTÜ: csaknem 800 ezren vettek részt a Szent István napi ünnepségeken Budapesten
A mobilcella adatok alapján több mint 798 ezer mobiltelefonnal érkező…
Tovább olvasom >