Magyar esélyes a nemzetközi sajtversenyen
Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét, melyen összesen 15 európai ország képviselteti magát hazája legjobb sajtjával – írja a tozsdeforum.hu. Magyarország ezúttal rendhagyó módon egy olyan sajttal nevez a versenybe, melyet egy kilencfős mezőnyből a közönség és a szakmai zsűri is a legjobbnak ítélt. A IV. Nemzetek Sajtversenyének díszvendége, egyben a zsűri elnöke Roland Barthélemy, világhírű francia sajtlovag, sajtkészítő mester volt – tájékoztattak a szervezők.
A szakmai zsűri értékelésével lezárult az elődöntő, melynek győztese mostantól a IV. Nemzetek Sajtversenyének nemzetközi mezőnyében száll ringbe a többi 14 európai ország sajtjaival.
„Nagy siker volt a hazai elődöntő, hiszen nem vallottak szégyent a magyar sajtok a francia zsűrienök szerint sem: Roland Barthélemy azt mondta, hogy nagyon sokszínű sajtokat látott és kóstolt, melyek jó minőségűek is. Végül a háromtagú zsűri a Ranolder sajtot ítélte a legjobbnak, ami egyébként a közönség tetszését is egyöntetűen elnyerte. Ez a sajt igen nagy előnnyel indul a nemzetközi versenyen, hiszen már most rengetegen megkóstolták, de idén is komoly kihívói lesznek” – mesélte Gábossy Ádám, a szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.
„Ezúttal 15 ország sajtjait értékelheti a közönség, melyeket egy kóstolódobozban lehet megvásárolni a Szega Marketben, valamint szeptember 8. és 11. között a 25. Budapest Borfesztiválon. Ennek a zárónapján lesz a IV. Nemzetek Sajtversenyének eredményhirdetése, ahol kiderül, hogy melyik sajt ízlett leginkább a közönségnek” – ismertette a részleteket Gábossy.
A közönség és a szakmai zsűri számára az elődöntő során egyértelmű kedvencé vált Ranoldert egy kis, vidéki üzemben készítik, szívvel-lélekkel.
„A Ranolder Sümegtől két és fél kilométerre készül egy kis üzemben, ahol összesen öten dolgozunk. Főként gomolya sajtokkal foglalkozunk, és alig egy éve kezdtük el készíteni a Ranoldert, ezért külön öröm, hogy azonnal a legjobbnak ítélte a közönség és a zsűri is. Ez egy karakteres, különleges sajt, ami egy egyedülálló baktériumflórának köszönhetően kapja jellegzetes ízét. Különböző érési fázisai vannak, a nyertes sajt kilenchónapos érlelés után kerül a boltok polcaira. Szinte minden ételhez kiváló, legyen szó egy sajttálról vagy bármilyen étel ízesítéséről” – mondta el Tóth Tamásné Mária, a Sümegtej társtulajdonosa.
Sajnálatos módon a magyar sajtok eddig nem kaptak elég nagy szerepet a nemzetközi mezőnyben, de most, jobban megismerve az itt készített termékeket, biztos vagyok benne, hogy ez változni fog. Jövő júniusban rendezik meg a Sajtok Világversenyét 150 kilométerre Párizstól, Tours városában, melyen több magyar sajt mellett a Ranolder is képviselteti majd magát. Ezen a versenyen tényleg csak a világ legkiválóbb sajtjai vehetnek részt, így a magyar sajtoknak is ott a helyük! Ez a verseny egy óriási lehetőség, hiszen végre méltó helyére kerülhetnek ennek a fantasztikus országnak a termékei” – árulta el Roland Barthélemy. (tozsdeforum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
3000 tonna sajtot exportált tavaly a svájci Lidl
Több mint 3000 tonna sajtot exportált a svájci Lidl 2023-ban,…
Tovább olvasom >Enyhült a prés a sajton
Nyögi még a közelmúlt horrorárait a sajtpiac: hiába normalizálódott az…
Tovább olvasom >Ismét átfogó kutatást végzett a Tej Terméktanács
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzése, hogy több magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >Már csak két hét: idén is több ezer Mikulás fut Budapest belvárosában
Elkezdődött a Mikulásfutások szezonja, a világ nagyvárosai, például Tokió, Liverpool,…
Tovább olvasom >K&H innovációs index: mélyponton a magyar vállalati innováció
A K&H innovációs index 2024 második félévi eredményei a hazai…
Tovább olvasom >