A magyar élelmiszeripari export bővítéséről tárgyalt Japánban Szijjártó Péter

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 14. 11:22

A Japánba irányuló magyar élelmiszeripari export bővítéséről és magyarországi japán autóipari beruházásokról tárgyalt kedden a távol-keleti szigetországban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki telefonon nyilatkozott tárgyalásairól az MTI-nek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kisi Nobuo külügyi államtitkár, MTI Fotó: KKM

Japán nemcsak a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon, de fontos és dimanikusan bővülő exportpiaca a magyar termékeknek, elsősorban a prémium termékeknek. Az olyan prémium cikkeknek, mint a Pick és a Herendi termékek, a második legjelentősebb piaca – húzta alá a miniszter.
A külgazdasági és külügyminiszter kétnapos látogatása második napján tárgyalt mások mellett Isige Hirojukival, a Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) elnökével, Jamamoto Juji mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterrel és Isozaki Joszuke mezőgazdasági miniszterhelyettessel.
A miniszter az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, a magyar baromfitermékek exportjának dinamikus bővülését “keresztülhúzta az európai madárinfluenza”. “Ezért megállapodtunk abban, hogy amint a magyar hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy a madárinfluenzán túllegyünk, nagyon rövid időn belül újra megnyitják a magyar baromfitermékek előtt a japán piacot” – mondta Szijjártó Péter.
Szintén megállapodás született arról, hogy a vonatkozó kétoldalú megállapodást újratárgyalják azzal a céllal, hogy a jövőben ilyen esetben csak az érintett megyére vonatkozóan kelljen beviteli tilalmat elrendelniük a japán hatóságoknak, ne pedig országos szinten.
Szijjártó Péter elmondta: a magyar mangalica hústermékek sikere Japánban alapja lehet a szintén vaddisznóhúsból készült prémium minőségű termékek exportjának. Látogatása keretében megállapodás született arról, hogy megindítják a magyar vaddisznóhús Japánba szállításához szükséges engedélyezési tárgyalásokat.
Rámutatott, hogy 2017-ben Japán lesz a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) díszvendége, ezáltal a kétoldalú élelmiszeripari kapcsolatok újabb lendületet kaphatnak.
A miniszter megbeszélést folytatott továbbá a JAPIA (Japan Auto Parts Industries) képviselőivel, Szuzuki Tosihiróval, a Suzuki elnök-vezérigazgatójával, valamint a Toyota és a Bridgestone vállalatok képviselőivel.
A német gyártók után a japán autógyártók jelentik a magyarországi autóipar második legfontosabb tartópillérét – mutatott rá Szijjártó Péter. “A japán vállalatok folyamatosan bővítik magyarországi jelenlétüket és egyértelműen úgy tekintenek Magyarországra, mint európai tevékenységük egyik központjára” – hangsúlyozta a miniszter.
Szijjártó Péter elmondta: keddi tárgyalásai nyomán is újabb beruházások fognak Magyarországra érkezni, az ezekről szóló végleges döntéseket későbbi időpontban, az érintett vállalatokkal egyeztetve jelentik majd be.
Kiemelte: autóipari tárgyalópartnerei pozitív visszajelzést adtak a magyarországi adóintézkedésekről, amelyekkel Magyarország az EU legversenyképesebb beruházási környezetével rendelkező országává vált. Kedvezően értékelték a mobilitási kedvezményekre és a magyar oktatási rendszer átalakítására vonatkozó kormányzati intézkedéseket is.
Stratégiai partnerségről állapodtak meg az autóipari, infokommunikációs és elektronikai alkatrészeket gyártó Sumitomo Electric vállalattal.
A látogatás keretében úgynevezett Working Holiday Scheme megállapodást írtak alá a turisztikai vagy tanulmányi céllal egy évnél nem hosszabb ideig Japánban tartózkodó, 18-30 év közötti magyar állampolgárok munkavállalása feltételeinek könnyítéséről. Ezek a munkavállalók az ott szerzett tapasztalatokat később magyarországi munkavégzésük során kamatoztathatják – hangsúlyozta a miniszter. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink