Magyar dinnye: hamarosan jogszabályok is szavatolják a piaci pozíciót

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 07. 11:25

Hamarosan jogszabályok is szavatolják majd a magyar dinnye jó piaci pozícióit, ugyanis a Vidékfejlesztési Minisztériumban a tervek szerint két rendeletet is módosítanak annak érdekében, hogy a magyar dinnye piaci helyzete javuljon. Erről Czerván György, a szaktárca agrárügyekért felelős államtitkára beszélt csütörtökön újságírók előtt azt követően, hogy a VM-ben a magyar dinnyepiaci helyzetről cseréltek véleményt a termelők, a kereskedők, a szakmai szervezetek és a minisztérium megbízottai.

Az egyeztetést követően az államtitkár elmondta: a minisztériumban két rendelet módosítását határozták el annak érdekében, hogy a jövőben javítható legyen a magyar termelők helyzete ezen a területen. A rendeletek módosításának célja mindenekelőtt a belföldi piacra került rossz minőségű áru kiszűrése. Ezért módosítják a gyümölcs- és a zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szó rendeletet.

Czerván György közölte: a termelők a csütörtöki fórumon sérelmezték, hogy az idei magyar dinnye minősége bár kiváló, a piaci pozíciók mégis rosszak, mivel kétes minőségű és bizonytalan eredetű áru is kapható a kereskedőknél. Ezért szükséges a már említett jogszabályok kiegészítése.


A módosított rendeletek ugyanis szabályozzák, hogy a magyar piacra kerülő dinnyének milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie, illetve kik tevékenykedhetnek a magyar dinnyepiacon. Többek között követelmény lesz, hogy a piacra kerülő dinnyének egészségesnek, épnek és tisztának kell lennie, mentesnek az idegen szagtól és íztől, továbbá a kártevőktől. Emellett a friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során csak regisztrált élelmiszervállalkozó végezhet például gyártástechnológiai, csomagolási, tisztítási, osztályozási szállítási és alapanyag-tárolási tevékenységet.

Bognár Lajos, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára jelezte: az idei kiemelt nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során fokozott figyelmet fordítanak a dinnyék vizsgálatára. Simonka György országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke pedig mindehhez még hozzátette, hogy a most meghozott intézkedések sikere sok ezer ember életét befolyásolhatja, hiszen ezek az intézkedések garantálhatják a munkahelyek megtartását.

Kapcsolódó cikkeink