Magazin: magyar Bocuse d’Or – francia szemszögből

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 21. 12:09

Lyonban kétévente rendezik meg a világ talán legjelentősebb gasztronómiai seregszemléjét, a Sirhát, 100 ezer négyzetméteren, közel 10 ezer kiállítóval. Keresve sem találhatott volna Monsieur Paul Bocuse és csapata jobb helyet a gigászi szakácsviadalnak, a mai konyhakultúra óriási megmérettetésének, a Bocuse d’Or-nak.

A szakácsverseny idén ünnepelte 22. évfordulóját, az alapvető szabályok idén is változatlanok maradtak: a résztvevőknek egyenlő idő alatt kellett egy halas és egy húsos dísztálat elkészíteniük tizenkét személyre, amelyet a zsűri látványos kóstolás után pontozott. Nincs aszpik, nincs viaszba mártott látványkonyha, a dísztálak egy gyors fotó után tálalásra kerülnek. Természetesen az íz és a tálalás minősége a legmeghatározóbb, a bírák azonban a teljes munkafolyamatot árgus szemmel végigkísérik, így minden apró hibára azonnal lecsapnak. Elég egy elhibázott filé, esetleg egy nem kifogástalanul rendben tartott munkaterület, már jár is a pontlevonás. A konyhákon minden versenyző otthonosan használja az ultramodern gépeket, amelyek nélkül állításuk szerint esélyük sem lenne. Vákuumgép, egységes főzési hőmérsékletet biztosító roner, valamint a thermomix egyetlen konyhából sem hiányoznak.

Magyarország számára a Magyar Bocuse d’Or Akadémia nyitotta meg az utat a világ legrangosabb szakácsversenyén való részvételre, amely eddig kettő tehetséges fiatal magyar séf megmérettetésére adott lehetőséget a nemzetközi élvonalban. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2011. október 14-én megrendezésre kerülő Bocuse d’Or szakácsviadal nyertese jövő tavasszal a brüsszeli Bocuse d’Or Europe-on mutathatja be tudását a nagyközönségnek és a zsűrinek.

Kapcsolódó cikkeink