Magyar Bocuse Akadémia

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 03. 05. 08:00

Az elmúlt évek legsúlyosabb szakmai konfliktusa a Magyar Gasztronómiai Egylet és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség harca volt. A tét: a legmagasabb színvonalú nemzetközi szakácsverseny, a Bocuse d’Or hazai selejtezőjének megrendezési joga. Sokak számára váratlan meglepetésként a lyoni verseny közben a szakácspápaként ismert 83 esztendős Paul Bocuse aláírta a magyarországi Bocuse d’Or Akadémia alapító okiratát.– Már hosszabb ideje folytak az előkészületek, de a norvégiai verseny után fordultak célegyenesbe a tárgyalások – mondja Kreil Vilmos, aki a Bocuse d’Or versenyek egyik legfelkészültebb hazai szakembereként ismerhettünk korábban. – A döntés eredményeképpen az Akadémia az egyetlen hivatott szervezet a selejtező lebonyolítására.
A kilencedik nemzeti Akadémiaként létrehozott magyar társulás alakuló ülésén jelen volt többek között Kalla Kálmán, T. Nagy Tamás, Sándor Dénes, Pető István, Tóth Endre és Pataki János. Természetesen mindenkit várnak a tagság soraiba, legyen szó magánemberről vagy jogi személyről, szakmai szervezetről, vagy éppen olyan cégről, amelynek tevékenysége összefügg a magyar vendéglátással.
– Számunkra a részvétel a Bocuse d’Or versenyen nem cél, hanem olyan eszköz, amely segíthet a magyar szakácsoknak, vagy éppen a magyar cégeknek, hogy ismert és elismert szereplői legyenek a gasztronómia nemzetközi vérkeringésének. De tevékenységünk nem korlátozódik a versennyel kapcsolatos teendők ellátására.
Az Akadémia mindennapi munkája során elsősorban az egymástól eltérő gondolkodású szakembereket tömörítő szervezetként szeretné megmutatni magát, amely határozottan elválasztja a szakmai tevékenységet az esetleges személyes konfliktusok megoldásától.
– Nem vitatom el egyik szakmai szervezet tevékenységének értékeit sem. Mindegyikük munkája fontos, és az Akadémia mindenkit befogad, aki hozzá akar tenni a közös munkához. Az Akadémia megléte nem hoz azonnal Michelin csillagokat az országnak, de mindenképpen segít, hogy a külföldi ítészek reális képek kapjanak rólunk – mondta Kreil Vilmos elnök.
A Bocuse d’Or Akadémia első rendezvényeként februárban több bemutatót tartott hazánkban a kortárs spanyol konyha egyik legjelentősebb képviselője, Paco Roncero.

Kapcsolódó cikkeink