Magyar Bioetanol Szövetség: hadat üzent a kormány a bioetanolnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 12. 13:20

Az Országgyűlés a bioetanol ipart tönkretevő 4662/87. számú módosító indítvánnyal együtt fogadta el a jövő évi adótörvényeket, így a bioetanol literenkénti jövedéki adója 70 Ft-ra emelkedik, ami az áfával együtt összesen csaknem 90 forintot jelent. Ez teljesen ellehetetleníti a magyarországi bioetanol ipart, ami a kukoricatermelő magyar gazdaságokat gazdasági szempontból, a szmogtól fuldokló helyiségeket pedig a levegőminőség szempontjából érinti hátrányosan.

A magyar kormány már nyáron hadat üzent a magyar mezőgazdaság egyik kitörési pontjának tekintett bioetanolnak, amikor 40 Ft-tal megemelte az üzemanyagban használt bioetanol jövedéki adóját. Az áfával együtt már 50 forintos adóemelés egy részét ugyan a gyártó és a forgalmazók is átvállalták, az átlagos fogyasztói ár azonban így is megemelkedett annyira, hogy az E85-ös üzemanyag energiaegységre vetített ára – amit az etanol alacsonyabb energiatartalma miatt érdemes figyelembe venni – gyakorlatilag egy szintre került a benzinével, sőt, egyes számítások szerint a benzin olcsóbbá is vált. Iparági információk szerint a bioetanolos üzemanyag forgalma mindezek következtében egyharmadával csökkent, és több kút is jelezte, hogy felhagynak az E85 forgalmazásával.

A kormánypárti képviselők ezek után a 4662/87. számú módosító indítvánnyal együtt fogadták el a jövő évi adótörvényeket 2011. november 21-én, amelynek értelmében a bioetanol literenkénti jövedéki adója a nyáron bevezetett 40-ről 70 Ft-ra emelkedik, ami az áfával együtt összesen csaknem 90 forintot jelent. Ennek következtében nem éri majd meg Magyarországon hozni forgalomba a bioetanolt, tehát, ha egyáltalán életben marad a bioetanol ipar, nyilván külföldön fogja értékesíteni a termékeit.

Ez nemcsak a kukoricatermelő magyar gazdaságokat érinti hátrányosan, hanem a szmogtól fuldokló magyar helyiségeket is. A bioetanolos üzemanyag teljes termékpályára vetített ÜHG megtakarítása 60% körüli; tisztábban ég, mint a benzin, mentes a nehézfémektől, illetve 27%-kal alacsonyabb a szén-monoxid, 20%-kal alacsonyabb a kén-monoxid és 5%-al alacsonyabb a nitrogén-oxid kibocsátása. Megdöbbentő, hogy akkor kerül sor annak a bioetanol elleni durva fellépésre, amikor a magyar városokban hétről-hétre rendszeresen kell elrendelni szmogriadót.

A Magyar Bioetanol Szövetség korábban is figyelmeztette a döntéshozókat, hogy az évek óta túltermelési hullámokkal küszködő magyar mezőgazdaságnak biztos felvevőpiacot jelenthetne a bioetanol ipar, amely többlet értéket teremt a kukorica maradéktalan feldolgozása révén. Naivitás lenne azt hinni, hogy kellő tőke hiányában a magyar gazdák rövid időn belül tömegesen állnak át kertművelésre a jelenlegi struktúráról, tehát feltételezhető, hogy a következő években szintén jelentős mennyiségű kukorica terem majd Magyarországon. Ugyanennyire valószínűtlen, hogy a már megtermett kukoricafeleslegre jelentős fizetőképes kereslet jelentkezik a Föld bármely – élelmezési nehézségekkel sújtott – pontjáról.

Bár logikus lépés lenne a legversenyképesebb módon, feldolgozott formában értékesíteni az ország kukoricafeleslegét, úgy tűnik, a kormányt más megfontolások vezetik. Ez különösen annak tudatában különös, hogy a nemzeti olajtársaság nemrégiben újra állami tulajdonba került. Az a tény, hogy az új adóteher mellett a benzin már olcsóbbá válhat az E85-ös zöldüzemanyagnál, azt a gyanút keltheti akár az Európai Unió előtt is, hogy a kormány jogtalan gazdasági előnyhöz juttat egy állami céget – olvasható a Magyar Bioetanol Szövetség közleményében.

Kapcsolódó cikkeink