Magyar bárányok kerülnek az olasz húsvéti asztalokra
Az olasz húsvéti hagyományokról és a fenntarthatóságról beszélgetett Kék bolygó című podcastjának legújabb, hétfőn közzétett adásában Áder János volt államfő és Gianni Annoni olasz étteremtulajdonos.
Arra a kérdésre, hogy mennyire fontos ünnep a húsvét az olaszoknak, Gianni Annoni kiemelte, „nekünk, keresztényeknek” a legfontosabb ünnepünk a húsvét, hiszen „minden csoda, amit az Isten ígért, itt találkozik”.
A húsvétkor Olaszországban fogyasztott ételek közül Gianni Annoni kiemelte a bárányt, amelyet legnagyobb mennyiségben Magyarországról visznek be Olaszországba. Hozzátette, hogy fontos a tojás is, amellyel sós tortákat is díszítenek főleg Dél-Olaszországban, valamint a tavaszi zöldségek és a húsvéti desszertek.
A kedvenc húsvéti ételére vonatkozó kérdés kapcsán Gianni Annoni kifejtette, hogy mindenevő, „mindent megtisztel”, és ez szerinte üzenet a fenntarthatóságért, az igazi változásért. Úgy vélte, a mostani nagy probléma az, hogy az ember elkényelmesedett, csak csirkemellet eszik, ha halat, akkor lazacot, kezdi elfelejteni a belsőségeket, a furcsa ízeket, furcsa textúrákat, miközben a „mindenevés” lenne a fenntarthatóság kulcsa.
Ezt a helyzetet Áder János a nagymamája szavaival úgy írta le, hogy „beleszoktunk a jóba”. Majd rámutatott, gyermekei generációjának természetes, hogy bármit megvehet, ugyanakkor nem akarják feleleveníteni a gasztronómiai hagyományokat, nem akarnak kísérletezni. Példaként említette, hogy a Magyarországon fogható édesvízi halaknak van vagy 150 féle elkészítési módjuk, nem csak a rántás vagy a halászlé.
Áder János hangsúlyozta a hagyományok megőrzésének fontosságát és megjegyezte, hogy Gianni Annoni nemcsak a családjában őrzi a hagyományt, hanem az étterme menüsorának összeállításánál is.
Áder János emlékeztetett arra, hogy Gianni Annoni korábban azt mondta, Magyarországon nagyon nehéz jó alapanyagot beszerezni, kénytelenek sokszor a jó alapanyagért Olaszországba menni. Változott-e a helyzet az elmúlt években? – tette fel a kérdést Áder János.
Gianni Annoni kiemelte, hogy változott, elsősorban a húsok terén. Az étteremben használt vad és baromfi mindenféleképpen magyar, a felhasznált marhahús egy része is magyar, a borjút azonban még mindig Olaszországból kell beszerezniük és onnan hozzák be a tengeri halakat is.
Gianni Annoni kiemelte, hogy a magyar konyha nagyon „előre ment”, volt egy evolúciója, és azt is pozitívumként említette, hogy „a magyar ember tudatosan kezdett el a magyar élelmiszeren gondolkodni”.
A beszélgetés végén Gianni Annoni még egyszer felhívta a figyelmet a hagyományok megtartásának fontosságára, és mindenkit arra biztatott, hogy húsvétkor fogyasszon minőségi, magyar húst. Áder János elköszönésében minden nézőnek és hallgatónak áldott húsvétot kívánt.
Kapcsolódó cikkeink
Infláció-stopot hirdetett a PENNY
Befagyasztotta az árakat a húskészítmény-választék 70%-ánál a PENNY Magyarország, a…
Tovább olvasom >Indul a húsvéti bevásárlás: több mint 500 tonna füstölt hústermékkel készül a SPAR az idei ünnepekre
Több mint 500 tonna füstölt húsáruval készülnek a SPAR és…
Tovább olvasom >Húsvéti sonkákat, gyümölcsleveket és gluténmentes termékeket vizsgál a fogyasztóvédelem
Megkezdte a húsvéti sonkák, gyümölcslevek és gluténmentes termékek vizsgálatát a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >