Magyar–azeri üzleti fórum

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 16. 09:22

Csak azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek világosan kifejezik és érvényesítik az érdekeiket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök november 11-én Budapesten, a magyar–azeri üzleti fórum megnyitóján.

orbán

A miniszterelnök megismételte, a következő években Közép-Európában lesz az európai gazdasági növekedés motorja. Magyarországon stabil a politikai rendszer, stabil a pénzrendszer, a bankrendszer, stabil a költségvetés, száguld az export, vagyis minden feltétel adott, hogy stabil hídfőállás legyen az európai uniós piac iránt érdeklődő, EU-n kívüli üzletemberek, így az azeri üzletemberek számára is – szögezte le.

A kormányfő megjegyezte, hogy az energiaipar a magyar–azeri együttműködés kiemelt területe lesz.
Ilham Aliyev azeri elnök megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a Magyarországgal, mint EU-tagországgal kötött stratégiai partnerség megteremti az alapjait egy majdani hasonló, EU–azeri stratégiai megállapodásnak. A rendkívül szilárd magyar–azeri politikai viszony megteremti a lehetőséget ahhoz, hogy elmélyítsék az üzleti együttműködést a két ország között. Ez a környezet megfelelő ahhoz, hogy magyar vállalatok bekapcsolódjanak számos fejlesztési projektbe Azerbajdzsánban.
Az azeri elnök ezek között említette a déli gázfolyosó kiépítését, amely egy 45 milliárd dolláros projekt, valamint az Ázsiát Európával összekötő vasútvonal kiépítését, amely a tervek szerint 2015-ben kezdődik.

Az együttműködés további lehetséges területei közül kiemelte a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az információtechnológia területét. Ilham Aliyev elmondta azt is, hogy Azerbajdzsán igyekszik csökkenteni függőségét a kőolaj- és a földgázexporttól

Kapcsolódó cikkeink