Magyar–osztrák borbemutató Londonban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 13. 19:12

A két ország legjobb borait egyszerre mutatták be angol borszakértőknek Londonban – derült ki az október 12-i, keddi esemény egyik szervezőjének közleményéből.

A szakmai szeminárium az ITD Hungary, a Masters of Wine Intézet (Institute of Masters of Wine), az Osztrák Bormarketing Szervezet (Austrian Wine Marketing Board) és az Esterházy Alapítvány együttműködésének köszönhetően jött létre.

A rendezvényen – amelyen mind Ausztria, mind Magyarország londoni nagykövete részt vett – a két ország 10-10 bort mutatott be vezetett kóstoló keretében. Először az osztrák Wachau és Somló mutatkozott be, majd a mindkét országban népszerű Kékfrankosok következtek (magyar részről a Soproni, az Egri, a Mátrai, illetve a Szekszárdi borvidékről), végül édes borsorral zártak, amelyben hazánk három 6 puttonyos tokaji aszúval képviseltette magát.

Az ITD Hungary közleménye szerint kiemelt ágazatként kezeli az árutermelő borászatot, 2010 eleje óta nyolc borpromóciós programot szervezett. Év végéig még további két programja lesz, októberben, illetve novemberben. Az októberi esemény keretein belül hét országból érkeznek majd hozzánk borpiaci szakértők. Novemberben pedig az ITD Hungary önálló magyar standdal jelenik meg Délkelet-Ázsia legfontosabb borkiállításán, a Hong Kong International Wine Fairen. A borágazat ismert szereplői azt mondják, valóban az ITDH végzi a leghatékonyabb bormarketingmunkát az utóbbi időben.
hirdetés

A londoni eseményre is olyan borokat vittek, amelyek minősége mindenképpen alkalmas az ágazat hírnevének öregbítésére. A bemutatott somlói borok listája: Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2009, Kreinbacher Birtok Kőkonyha 2008, Hollóvár Hárslevelű 2009. A magyar kékfrankosok: Heimann Családi Birtok Baranya-völgyi Kékfrankos 2007, Karner Gábor Vitézföld Kékfrankos 2007, Ráspi Gneis Kékfrankos 2007, Kaló Imre Kékfrankos 2002. Édes borok: Disznókő 6 puttonyos Tokaji Aszú 1999, Patricius 6 puttonyos Tokaji Aszú 2003, Királyudvar 6 puttonyos Tokaji Aszú Lapis 2005.

Az osztrákokat is a legjobbak képviselték a wachaui Weingut Knolltól a kékfrankos-specialista Albert Geselmannon és Weingut Prieleren át a Schloss Esterházyig, Alois Kracherig és Heidi Schröckig – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink