Magro.hu: jelentősen csökkent a gabonafélék felvásárlási ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 06. 11:36

Júliusban, az új búza hatására, jelentősen csökkent a gabonafélék átlagos felvásárlási ára Magyarországon az online mezőgazdasági piactér, a Magro.hu szerint.

buza

A Magro.hu keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) lejtmenete folytatódott a második fél év első hónapjában, mivel az érték júliusban 3 százalékot csökkent. Ezzel a hónap végén 9992,84 ponton állt.
A gyengülést a portál szerint az aratás megkezdése után megjelenő új búza nyitóára okozta, amely mintegy 5-10 százalékkal alatta maradt a kifutó óbúzáénak. A hónap végén a takarmánybúza átlagosan nettó 38 500, az étkezési búza 46 500 forinton forgott tonnánként. A sok eső által okozott általános minőségromlás miatt az étkezési búza ára a közeljövőben várhatóan emelkedik majd, míg a takarmánybúzánál inkább a stagnálás a valószínűbb.

A kukorica ára továbbra is stabilan, 50 ezer forint közelében alakult, de a készletek kimerülőben vannak. A várhatóan igen jó termésátlagok miatt azonban az új kukorica kezdőára ettől akár 20 százalékkal is olcsóbb lehet majd tonnánként – olvasható a Magro.hu elemzésében.
A Magro.hu mezőgazdasági online piactér. Főként gabonafélék, egyéb szántóföldi- és takarmánynövények, állatok, valamint zöldség-gyümölcs nagy tételben történő kereskedelmét segíti. A piacteret havonta átlagosan 40.000 őstermelő, családi gazdaság, kereskedő, feldolgozó és gyártó keresi fel, s eddig több ezer ajánlatot töltöttek fel adás-vételre. A rendszerben az elmúlt két évben 3,5 millió tonna gabona fordult meg, több mint 1 millió tonna zöldséget-gyümölcsöt és 50 ezer haszonállatot kínáltak adás-vételre.

Kapcsolódó cikkeink