Magosz: spekulációs hisztériakeltés a kenyér drágulása körül

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 17. 00:02

A Magosz elnöke úgy véli: a gabona világpiaci árának emelkedése közepette a kenyér drágulása körül spekulációs célú hisztériakeltés zajlik extraprofit elérése érdekében.

Ha egy héten belül nem kezdődik el a belvíz elvezetése a termőterületekről, ott nem lehet elvetni a jövő évi őszi kalászosokat – mondta hétfőn Jakab István, a Magosz elnöke. Szerinte az elvetett területeken az utóbbi évek legalacsonyabb hozamát aratták le búzából.
Ennek ellenére a hazai igény háromszorosát aratták le, s még exportra is jut, ezért a kormány lépjen fel az ellen, hogy sok helyütt takarmánygabonából őrölnek kenyérlisztet – mondta Jakab.
Szerinte az aratás előtt sokaktól a hektáronkénti 4,5 tonna termés hangoztatásának célja az volt, hogy alacsonyan tartsák az árakat. Úgy véli,  nagyarányú spekuláció és hisztériakeltés zajlik a gazdák rovására a malom- és sütőipar, valamint a kereskedelem részéről. A betakarítás előtt mesterségesen lenyomták a felvásárlási árat. A gazdákkal akarják megfizettetni az indokoltnál nagyobb kenyérár-áremelést, holott egy kiló termék árában 20-25 százalék a búza részaránya – írja a hirszerzo.hu.
Kapcsolódó cikkeink