Magosz-elnök: a feldolgozóknak a gazdálkodók legyenek a tulajdonosai!

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 01. 11:45

Olyan szabályozási rendszert kell kialakítani, amelyben a feldolgozó üzemeknek kizárólag a gazdálkodók legyenek a tulajdonosai – jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke újságíróknak kedden Nyíregyházán, miután találkozott a megyei almatermelőkkel és gazdálkodókkal.

alma

Jakab István elmondta: az almaértékesítési gondok kapcsán felmerült a feldolgozói kapacitások bővítése, de ez a megoldás csak akkor működhet, ha ezeket az üzemeket a hazai almatermelők közös tulajdonába adják.

“Az eredmény, a profit és ha kell a veszteség is őket illesse, vagy őket terhelje” – fogalmazott Jakab István.

A Magosz elnöke szerint erre a modellre jelenleg is van példa: a világ egyik vezető – Magyarországon is jelenlévő – külföldi élelmiszeripari cége az anyaországi gazdálkodók tulajdonában van.

“Ők ezt harminc év alatt rakták össze, lehet, hogy későn kezdünk, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodókat ez a lehetőség ugyanúgy megilleti” – tette hozzá.

Jakab István a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által elkezdett almafelvásárlás kapcsán hangsúlyozta, az étkezési alma tekintetében a leggyengébb, az úgynevezett kompót minőségre vonatkozik a kilónkénti nettó 35 forintos felvásárlási ár, az ennél jobb gyümölcs többet ér majd. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink