Kétarcú Z-generáció

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 08. 30. 08:35

Az IBM és a National Retail Federation egy közösen közzétett tanulmánya megállapította, hogy az 1990-es a korai 2000-es években született Z-generáció, vagyis az első „digitális bennszülött” fogyasztói csoport, akik már nem tudtak felnőni mobil- és okostelefonok, illetve más digitális eszközök használata nélkül, az előzetes várakozások ellenére inkább az üzletekben szeret vásárolni, mint online.

IO_Zgeneracio_opt

A tanulmány szerint a globális Z-generációs fogyasztói szegmens 2020-ig eléri a 2,6 milliárd főt, és a kiskereskedőknek még több interaktív szerepvállalásra kell készülniük a márkák körül, hogy „always on mobil” központú vásárlási élményeket kínáljanak
számukra.


– A Z-generáció tagjai elvárják, hogy a technológia intuitív, releváns és magával ragadó legyen. Legutolsó élményük azonnal legújabb elvárásukká is válik – mondja Steve Laughlin, az IBM Global Consumer Industries vezérigazgatója egy sajtóközleményben.

Ez a jelenség manapság igen jelentős kihívást jelent a kiskereskedők és a márkák számára is. Feladatuk, hogy személyre szabott, interaktív élményeket hozzanak létre a legújabb digitális technológiák felhasználásával, vagy ha azt kockáztatják, hogy nem, akkor egyszerűen lemaradnak a versenyben.

Az egyedülálló Z-generáció

– Ahogyan a millenniumi generációt megelőzte az X-generáció, van egy másik nagy fogyasztói csoport, amellyel a kereskedőknek feltétlenül tervezniük kell, és ez a még nagyobb: Z-generáció – hangsúlyozza Matthew Shay, az NRF elnök-vezérigazgatója.

Ők azok, akik értékelik és el is várják a gyakorlati élményeket a bolti vásárlásaik során. A technológia folyamatosan fejlődik ugyan, de néhány vásárlási szokás ugyanaz maradt. Ezért a kiskereskedőknek kell elég agilisnak és lendületesnek lenniük ahhoz, hogy egyaránt kiszolgálják ezeket az igényeiket. Folyamatosan összpontosítva kell kísérletezniük azon, hogy a változó fogyasztói kereslet mellett az új innovációk online és bolti szinten is relevánsak maradjanak.

Az IBM Institute for Business Value által készített, az „Egyedülálló Z-generáció” elnevezésű tanulmány megállapításai 16 országból a 13–21 év közötti korosztály, több mint 15 000 fogyasztó megkérdezése alapján születtek.

A tanulmány megállapította, hogy a Z-generáció 67%-a a hagyományos üzletekben tölti a legtöbb időt. 31%-uk csak néha vásárol boltokban. Ez azt jelenti, hogy a 98%-uk fizikai üzletekben vásárol. Az új generáció elengedhetetlen a kiskereskedők számára, mert óriási vásárlóerőt képviselnek. A tanulmány szerint 75%-uk több pénzt költ, mint ami számukra havonta elérhető. A Z-generációs fogyasztók 52%-a azonnal áttér egyik márkáról a másikra, ha a márka által képviselt termék minősége nem felel meg az elvárásaiknak. A márkaválasztásnál 66% a termék minőségét és elérhetőségét tartja a legfontosabb tényezőnek. A tanulmány megállapította, hogy a válaszadók 74%-a tölti a szabad idejét az interneten, és 25% legalább öt órát van online naponta.

Tisztában vannak értékeikkel

A Z-generáció 73%-a a telefonját elsősorban a családtagokkal és a barátokkal folytatott szöveges üzenetekre és csevegésre használja, de érdeklődnek és nyitottak a márkákkal folytatott kommunikáció irányába. 42%-uk venne részt online játékkampányban, és 43% a termékekről online tájékozódik. Nincs türelmük a nehezen használható technológiákhoz, és folyamatosan keresik a zökkenőmentes mobil és digitális élményeket. 62%-uk azonban nem fogja használni a mobilalkalmazásokat, illetve azokat a weboldalakat, amelyek nehezen áttekinthetők, és 60% nem használja azokat az oldalakat, amelyeknek a betöltése lassú.

A Z-generáció tagjai tisztában vannak vele, hogy személyes információik nagyon értékesek a kiskereskedők számára, ezért szeretnének tisztában lenni azzal, hogyan az adott márka hogyan fogja az általuk megadott adatokat felhasználni, és a személyes információkat hogyan fogják védeni.

A tanulmány megállapította, hogy a Z-generációs fogyasztók különösen kedvelik azokat a márkákat, amelyek olyan interaktív környezetet biztosítanak a számukra, amelyet az ügyfelek alakíthatnak saját tapasztalataikkal. A kiskereskedők ezirányú fejlesztéseikkel és ehhez hasonló gyakorlatok bevezetésével képesek lesznek a Z-generáció elérésére online és offline egyaránt, különösen, ha márkák tudomásul veszik és értékelik véleményüket.

Kapcsolódó cikkeink