Magazin: Jakabffy László a 2017-es Jeunes Chefs Rotisseurs ifjúsági versenyről

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 06. 09. 06:32

A magyar Chaine Egyesület idén májusban már 22. alkalommal rendezte meg – ezúttal 9 indulóval – az ifjúsági szakács nemzeti válogatóversenyét a Metro Gasztroakadémián, amely a Jeunes Chefs Rotisseurs Competition 2017 világverseny magyarországi előválogatója is volt egyben.

Chaine ifjusagi verseny

A megmérettetésen 27 év alatti szakácsok vehetnek részt, feladatuk egy 3 fogásos menüt (hideg vagy meleg előétel, főétel körettel, desszert) kell elkészíteniük 4 személy részére, egy úgynevezett „meglepetéskosár” alapanyagainak felhasználásával. Idén a kötelező elemek a durbincs, a tanyasi csirke, a karfiol, a friss eper és áfonya, a chili és a vaníliarúd voltak. Az esemény színvonalát meghatározta, hogy a résztvevők olyan Chaine-tag házak szakácsai voltak, mint az Arany Kaviár, a Budapest Bisztro, a Corinthia, a Gundel, a Kistücsök, az Olimpia, az Onyx, a Vadrózsa, valamint a BGE.

A nemzeti verseny első helyét Pereszlényi Alexandra, a Gundel munkatársa szerezte meg, második Pohner Ádám lett a Kistücsök képviseletében, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az onyxos Debreceni Zoltán állhatott fel. A győztes egyúttal jogot nyert arra, hogy szeptemberben ő képviselje hazánkat a Frankfurtban megrendezésre kerülő világbajnokságon. Eredetileg – ahogy márciusban írtuk – Perth adott volna otthont a versenynek, de az ausztrálok visszaléptek a rendezéstől. A német városról szép emlékeink lehetnek, hiszen egy korábbi Chaine ifjúsági vb-n Ádám Csaba már nagyon szép eredményt ért el.

A zsűriben az ipartestületet Jakabffy László képviselte, őt kértük, mondja el tapasztalatait a versenyről.

– Alexandra a Gundel Bagolyvár éttermének séfje, akinek munkáját a konyhai zsűri tagjaként komolynak, rendezettnek értékeltem – ha sokat gyakorol szeptemberig, és stílusához illő alapanyagokat fog kapni, szerezhet kellemes meglepetést. A nagy esélyes Pohner Ádám volt, aki remek ízeket produkált, de a desszertjét elrontotta.

Az alapanyagok egyébként nem voltak nehezek. A halból mindenki előételt készített, de az már keveseknek jutott például eszébe, hogy a „maradékokból” mártást készítsenek hozzá, pedig ezen a versenyen rendkívül fontos az optimális gazdálkodás a felhasznált termékekkel.

Mi a konyhában úgy láttuk, hogy a versenyzők nehezen alkalmazkodnak a Chaine verseny szabályaihoz: sokaknak a higiéniával volt problémája, ezzel veszítettek fontos pontokat. E tekintetben a bíráskodás szigorú, de nekem egyébként is az a véleményem, hogy nincs olyan étterem, amely tökéletes eredményt tudna produkálni anélkül, hogy a konyhán teljes rend lenne.

Meggyőződésem, hogy az ilyen megmérettetések nagyon fontosak a fiatal szakácsoknak, akik sokat tanulhatnak – akár még egymás hibáiból is. Most is megvolt ehhez minden lehetőségük, mert a Metro ideális helyszínt biztosított a versenyhez.

Kapcsolódó cikkeink