Magazin: Előny a látvány

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 08. 17. 07:27

Videomapping, érintőképernyő, virtuális valóság – és már tátva is a szánk evés közben.

Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, két „irányzat” hadakozik egymással a magas színvonalú éttermek teljesítményének megítélését illetően: az egyik képviselő szerint csak az étel minősége fontos igazán, a hozzáadott marketingötletek nem jelentenek sokat, mások szerint az összetett élmény a lényeg. A 3 Michelin-csillagos éttermet működtető Roca fivérekkel vagy Heston Blumenthallal viszont senki sem vitatkozik, amikor azt állítják, hogy az átütő gasztronómiai élményt a vendég minden érzékszervére egyszerre hatva lehet elérni. A legjobbak hangokkal, illatokkal egészítik ki az ízeket, és persze legfőképpen a látvánnyal, aminek előállításában egyre nagyobb szerepet játszik az informatikafejlődése. Képernyők, projektorok, virtuális valóság: az ételhez-italhoz lenyűgöző vizuális élmény társítható.
Az említett Roca fivérek éttermükben, a világ legjobbjait összehasonlító TOP 50 Restaurants versenyeken évek óta rendre a képzeletbeli dobogó valamelyik fokát elfoglaló El Celler de Can Rocában, lélegzetelállító „operavacsorákkal” kényeztették a kiválasztottakat. Tették ezt akkora sikerrel, hogy a Barcelonában idén márciusban nyitott Opera Samfaina (1. kép) éttermükben már naponta kínálhatják a szürreális-látomásos csúcsgasztronómiai élményt. A falon és az asztalon folyamatosan mozgó kép az étkezés témájától vagy éppen a menütől függően változik.
Hasonlóan működik a két Michelin-csillagos madridi étteremből ismert szakácssztár,
Paco Roncero ibizai Sublimotion-ja (2. kép) – ő ugyanúgy nem csak a tányért tekinti „vásznának”, hanem az asztalt, falat és mennyezetet is, illatpatronok is pattannak nála ebéd közben, amelyhez néha vr-szemüveget is ad.
A jövő vendéglátóhelye sok elemében feltehetően hasonlítani fog a londoni Inamóra (3. kép). A pánázsiai konyhát vezető étteremben a nyomtatott étlapot az asztalba épített érintőképernyő helyettesíti, amin rendelés után zenét és szuperlátványos „mozgó abroszokat” választhat a vendég, de speciális programokkal saját mintákat is alkothat, vagy akár a séfet nézheti munka közben. Az Inamo egyébként egy fine dining étterem, melynek enteriőrje az asztaloktól eltekintve nem emlékeztet a 21. század technológiájára.
Videomapping, 3D és hologram-technológiákat alkalmaz a Skulmapping belga vállalkozás, amely éttermeknek készít 2-3 perces filmeket: a Le Petit Chef koncepció (4. kép) apró szakácsa az asztalra vetített vicces animációban csinál hangulatot az adott ételhez, „modellezi” azt tálalás előtt: például életnagyságú kagylót gyűjt, rákhalászik, polipkarokkal küzd a Bouillabaisse-t, az ismert francia halászlét „főzve”.
A londoni Jason Atherton egyik Michelin-csillagos étterme, a City Social bárjában virtuális valóság koktélmenüt készít(tet)ett. Elsődleges célja az volt, hogy valami merőben újat, versenyképeset alkosson a város koktélbárjainak teátrális és nem utolsó sorban közösségimédia-barát közegében. A telefonra vagy tabletre letöltött, Mirage elnevezésű applikáció mint valami QR-kódot érzékeli a koktél alátétjét, így az eszközön keresztül a vendég az italt egy annak témájához, ízvilágához alkotott kompozícióban látja (5. kép). A modern műalkotásokat – amiket valahol a festmény és a performance közé tennénk – rögzítheti, megoszthatja az interneten; mondjuk, tequila-alapú Calaveráját mexikói halottak-napi csontvázak mariachi-zenészei között, vagy a Wheatfields With Fizzét egy Van Gogh-stílusú festményben megmutatva.

Barcelona 13 09 2016 Presentado el espacio gastronomico Opera Samfaina en  el Gran Teatro del Liceu creado por el artista visual Fran Aleu con la colaboracion de los hermanos Roca Fotografia Albert Bertran

Barcelona 13 09 2016 Presentado el espacio gastronomico Opera Samfaina en el Gran Teatro del Liceu creado por el artista visual Fran Aleu con la colaboracion de los hermanos Roca Fotografia Albert Bertran


2

3

4

5

Kapcsolódó cikkeink