Magazin: A szakács játszótere
Mindent nem foghatunk az egészségtrendekre, de ez a megközelítés is közrejátszhat az úgynevezett grain bowl sikerében. A gabonatálnak fordítható ételfajtáról az elemzők azt mondják, 2017 slágere lesz a tengerentúli éttermekben (is). A bowl food divatjáról nemrégiben írtunk; kezeljük annak egy ágaként a praktikus fogást, amikor akár a maradék alapanyagok felhasználásával is sok íz, sok szín és sok hasznos tápanyag kerül egy tálba – így a kísérletező kedvű szakácsok kedvenc játszótere is lehet ez az étel. Ezért vagy azért, de mind több étteremben kerül a napi menübe, a vendég sokszor megismételhetetlen élményeket él át.
És hogy mi is ez pontosan? Alapként adott egy kis főtt gabona: rizs, gersli, hajdina, köles, esetleg quinoa, kuszkusz. Kerül bele sült vagy főtt hús, tojás (tükör-, főtt, buggyantott, mindegy, csak nem együtt sütve, mint a sült rizsben), zöldségek, lehetőleg minél többféle formában: főve, sütve, savanyítva, zölden, és ha már a ropogós összetevőkről beszélünk, valamilyen mag is – az egészet pedig valamilyen öntet fogja össze. A grain bowlnak tehát nemcsak az íze, de textúrája is összetett. Az izgalmas, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fogás talán nemcsak minket emlékeztet az ugyancsak napjaink meghatározó trendjei közé tartozó ramenekre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >