Magazin: Vízválasztó – A idei borfesztivál tanulságai

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 27. 13:19

Elmosta a víz az idei Budavári Borfesztivált: látogatót, bevételt, sőt – a rendezvény igazgatója által vázolt legrosszabb forgatókönyv szerint – talán még a következő évet is. Az özönvízszerűen érkező eső okozta veszteségek miatt előtérbe kerültek az ország legnagyobb, legszínvonalasabb boros rendezvényének egyéb súlyos és kevésbé súlyos problémái is.

Vizvalaszto  1

Negatív látogatói rekordot döntött az idei Budavári Borfesztivál: a vendégek száma alig érte el a húszezer főt.

Nem volt még ekkora eső és ennyire rossz időjárás az elmúlt 23 évben, mint idén. Kültéri rendezvényeknél természetesen számolni kell az időjárás viszontagságaival és változékonyságával, de ilyen szélsőséges vízmennyiségre szinte lehetetlen felkészülni – írják közleményükben a szervezők.

Pedig ők most is megtettek mindent, amit az előző években is. Idén is be lehetett ülni a „mínusz egyedik” és a nulladik napon a Boregyetem közérthető, színvonalas kurzusaira, ahol például Olaszország, a borfesztivál díszvendége is bemutatkozott.

Lehetőség nyílt kuriózumok kóstolására; az előre meghirdetett borpárok kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutathattak meg, visszajelzéseket gyűjthettek az új technológiai megközelítések eredményeiről. A Pár borpár elnevezésű projekt keretében borpárok tagjait összehasonlítva lehetett kóstolni: például ugyanazt a bort hordóban és acéltartályban erjesztve vagy egy szőlőfajta két borát két különböző dűlőről.

Idén is folytatódott a VinAgora Érmes Borok Háza kezdeményezés, ahol lehetőség nyílt olyan pincészetek borainak kóstolására is, amelyek az idei VinAgorán arany- vagy ezüstérmet nyertek, de a Budavári Borfesztiválon nem volt önálló standjuk.

Mindebbe és még sok érdekes programba, kezdeményezésbe avatkozott bele az időjárás. Ám a siker elmaradásának számos más oka is van.

Vizvalaszto  2

Itt vannak mindjárt az árak! Évek óta vita tárgya, magasak-e a helydíjak. Akárhogy is, de a borászok szerint a kiállítóknak mind kevesebb az esélye költségeik megtérülésére. Azaz partnerkapcsolatok ápolása ide, új termékek bemutatása oda, legfontosabb szempontjuk az, hogy megéri-e anyagilag a megjelenés, márpedig idén azok jártak jól, akik nem jöttek. És mit kap a látogató? 2900 forintos belépőért olyan árképzést, amelyben mélyen benne van ez a bizonyos „be kell hozni az árát” attitűd.

Úgy tűnt, hogy nincsenek jelen a borászok – hoszteszek, esetleg kollégák helyettesítik őket. Erre a problémára csak részben magyarázat, hogy a mezőgazdasági szempontból a többség számára nehéz év sok időt, energiát elvesz a borászoktól. A hírek szerint a szervezők már keresik a megoldási lehetőségeket arra, hogyan lehetne magukat a termelőket jobban motiválni részvételre.

Vizvalaszto  3

Ugyancsak régóta bírálat tárgya a fesztiválon megjelenő gasztronómia. A kínálat túlnyomóan inkább vásári, mint fesztiváli – ettől persze más nagy fesztiválok sem menekülnek meg –, de talán fájóbb, hogy az „olasz” ételes standot is érték kritikák. Ezzel együtt, ahogy képeinken is látható, találtunk üdítő kivételeket is: igazi különlegességeket kínáltak a Tanyasi Csirke standján, máshol kóstolhattunk szarvasgombás ínyencségeket vagy éppen kézműves péktermékeket.

A borfesztivál jelenlegi nehéz helyzetének kialakulásában „külső” tényezők is szerepet játszanak, a leglényegesebb talán ezek közül, hogy korábban – ahogy a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. közleménye rámutat – a borfesztivál teljes költségének 15 százalékát állami támogatások fedezték, ebben az évben ez az arány csupán 3 százalék volt. Az elmúlt év és az idei rendezvény nehézségei miatt a jövő évi Budavári Borfesztivál komoly veszélyben van – fogalmaz a közlemény –, így a következő napokban a borfesztivál igazgatója segítségért folyamodik a kormányzat illetékeseihez.

A borfesztivál csapata nyitott az új ötletekre – nyilatkozott a rendezvény után annak egyik főszervezője. Már csak az a kérdés, elégségesek-e a folyamatos megújulási próbálkozások, vagy vízválasztóhoz érkeztek, és koncepcióváltásra kényszerülnek a döntéshozók.

Vizvalaszto 4

Ipacs Tamás

Kapcsolódó cikkeink