Magazin: Vissza a debrecenit!
Minden nép büszke „nemzeti” ételeire, mi magyarok is így vagyunk vele; akadnak azonban mostohagyerekek is konyhánkban – méltatlanul felejtette el gasztronómiánk például a klasszikus (értsd: húsból készült) debrecenit. A szakmát Angliában tanuló Pataky Péternek kellett hazajönnie (és Debrecenbe „igazolnia”) ahhoz, hogy újra felfedezhessük azt. A fiatal szakember figyelt fel ugyanis arra, hogy még a névadó város éttermei sem kínálják a komoly múltú kolbászféleség saját készítésű változatát; feltette hát étlapjára ő.
A 21. század gasztronómiáját képviselő, a fáma szerint kizárólag kiváló alapanyagokkal dolgozó Ikon étterem séfje az üzlet legtöbb fogásától eltérően a debreceni készítésekor nem alkalmaz semmilyen Pataky-féle csavart: a „sztenderd” recept szerint a füstölt kolbászkákat részben pépesített, részben darált húsból készíti, és fokhagymával, paprikával, kis borssal, köménnyel ízesíti a nagyjából 3 cm vastag, 8-9 cm hosszú rudacskákat. A konyhán előállított debreceni alapanyaga a mangalica. A délutáni „szünetben” az étterem, amikor a vendég nem választhat az á la carte-ból, a debrecenit hagyományos formában kínálja, este pedig egyes fogások kreatívan felhasznált alapanyagává válik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Semsei Rudolf elismerése
A Menedzserek Országos Szövetsége májusban már 30. alkalommal rendezte meg legrangosabb…
Tovább olvasom >Templomi jótékonyság, 21. század – A nap videója
A Shirdi-ben található Shri Saibaba templom Ázsia egyik legnagyobb konyhájával…
Tovább olvasom >Szállodai fenntarthatóság – A nap képe
Kicsit extrém ötletnek tűnik, de azt mondják, a vendégek által…
Tovább olvasom >